ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχικά «ευάλωτοι» οι νέοι

ψυχικά-ευάλωτοι-οι-νέοι-343138

Σε διάστημα δέκα ετών 200 άτομα έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ

Περισσότερα από 200 ενήλικα άτομα υπολογίζεται ότι έχουν δεχθεί θεραπεία στο Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. στη διάρκεια των έντεκα χρόνων λειτουργίας του, ενώ σε ποσοστό 5% κατόρθωσαν να επανενταχθούν πλήρως στην κοινωνία. Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν με αφορμή την έκθεση έργων θεραπευόμενων της δομής, που παρουσιάζονται από χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας και αποτελούν τη φωνή έκφρασης ψυχικά ασθενών ενηλίκων στο ευρύ κοινό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε ενήλικες με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και άλλες ψυχωτικές διαταραχές, ενώ σε καθημερινή βάση παρακολουθούν τις θεραπευτικές ομάδες γύρω στα 15 άτομα.

«Σημαντικό επίτευγμα του ΚΗΠΟΣ είναι το γεγονός πως οι υποτροπές και οι νοσηλείες όσων παρακολουθών το πρόγραμμα έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Η συνεχής ψυχολογική και ψυχιατρική παρακολούθηση, η ένταξη στις θεραπευτικές και δημιουργικής απασχόλησης ομάδες και η κοινωνικοποίησή τους με τους άλλους ανθρώπους που έχουν παρόμοια προβλήματα, βοηθάει ώστε να προλαμβάνονται οι υποτροπές και να στηρίζονται οι άνθρωποι ώσπου να το ξεπεράσουν χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν» όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αλεξάνδρα Τσάμη, μιλώντας για τη δράση της δομής.

Παράλληλα τόνισε ότι μεγάλο ποσοστό των θεραπευόμενων μπόρεσε να συνεχίσει σχέδια της ζωής του που είχε πριν νοσήσει, όπως ακαδημαϊκές σπουδές που είχε εγκαταλείψει, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ή επιμόρφωση σε επαγγελματικές σχολές.

Αναφερόμενη στην έκθεση, η εκπαιδεύτρια – κεραμίστρια Βάγια Μπεκιώτη υπογράμμισε από την πλευρά της ότι «τα έργα δημιουργήθηκαν σε βάθος δεκαετίας και αποτελούν ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, μια διαφορετική γλώσσα».

Η ΔΙΟΔΟΣ εκπονεί πρόγραμμα ενημέρωσης και πρόληψης στα Λύκεια της Μαγνησίας με τίτλο «Συζητώντας για την ψυχική ασθένεια», εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται δωρεάν από εξειδικευμένο προσωπικό ψυχολόγων και ειδικών θεραπευτών εντός του σχολείου και των διδακτικών ωρών.

Δομές για ενήλικες

Οι ηλικίες από 17 έως 25 ετών είναι οι πιο ευάλωτες, ενώ όπως υπογράμμισε από την πλευρά της η Ελένη Τζιντζίρα, ψυχολόγος στο κέντρο ημέρας, «έχει αυξηθεί το άνοιγμα των ανθρώπων προς τις δομές ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια. Ηδη στον πρώτο με δεύτερο χρόνο που θα εκδηλωθούν οι δυσκολίες, προσπαθούν να βρουν βοήθεια και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό», είπε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η δομή εξυπηρετεί ενήλικες, με τον ηλικιακό μέσο όρο των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, να κυμαίνεται από 18 έως 60 ετών, ενώ σημείωσε ότι «σε πολλές περιπτώσεις το στρες είναι επιβαρυντικό για την ψυχική υγεία όταν δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ΑμΚΕ ΔΙΟΔΟΣ αποτελείται από τρεις δομές. Το Οικοτροφείο «ΜΑΖΙ», φιλοξενεί 15 ανθρώπους με χρόνια ψυχική νόσο και παρέχει 24ωρη ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση.

Το κέντρο ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ., μια μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης παρέχει υπηρεσίες σε ενήλικες με χρόνια ψυχικά προβλήματα, οι οποίοι διαβιούν στην κοινότητα και στις οικογένειές τους και το προστατευόμενο διαμέρισμα, παρέχει ημιαυτόνομη διαβίωση για 4 ενήλικες.

Γενικότερος στόχος και τον τριών δομών της εταιρίας ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚε είναι η δωρεάν παροχή θεραπευτικών υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ψυχοκοινωνικές δυσκολίες που προκύπτουν από την εκδήλωση χρόνιων ψυχικών παθήσεων και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των ενηλίκων που διαβιούν στην κοινότητα μέσα από την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τον αποστιγματισμό της ψυχικής ασθένειας.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης διοργανώνονται, στο μεταξύ, και την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας μέρας ψυχικής υγείας, από την ίδια δομή.

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου διοργανώνεται ημερίδα για επαγγελματίες, φροντιστές, γονείς και περιβάλλον ανθρώπων με ψυχικές παθήσεις στις 10.30 το πρωί με θέμα «Είμαι κι εγώ εδώ! Η ψυχική εξουθένωση από τη φροντίδα Χρόνιων Ψυχικά Πασχόντων». Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας ο ψυχίατρος Θ. Γιαμουστάρης θα αναπτύξει το θέμα «Η επαγγελματική εξουθένωση στους εργαζόμενους ψυχικής υγείας».

Ακολουθεί βιωματικό εργαστήριο για την επαγγελματική εξουθένωση από τους ψυχολόγους Α. Κριτσέλη, Α. Μενή και ομάδα συζήτησης για οικογένειες, φίλους και ευρύτερο περιβάλλον ανθρώπων με ψυχική ασθένεια από τις ψυχολόγους Π. Ποτουρίδου, Ε. Τσιντζήρα.

Το βιωματικό εργαστήριο έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Το τηλέφωνο κρατήσεων είναι 24210 31993.

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου προγραμματίζεται συναυλία με τους Απόστολο Βαλαρούτσο και Μάνο Πυροβολάκη στο Lab Art.

Ενημερωτικές ομιλίες διοργανώνονται, εξάλλου, για την ψυχική ασθένεια στα ΤΟΜΥ Μαγνησίας, ανοιχτές για το κοινό.

Στο ΤΟΜΥ Ν. Ιωνίας την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στο ΤΟΜΥ Ιωλκού/Πορταριάς την Τρίτη 29 Οκτωβρίου και στο ΤΟΜΥ Αγριάς την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ, επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 24210 31993. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου