ΤΟΠΙΚΑ

«Η ψυχική νόσος δεν είναι στίγμα»

η-ψυχική-νόσος-δεν-είναι-στίγμα-344464

Εξωστρεφείς δράσεις από το Αχιλλοπούλειο, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Πλήρεις βρίσκει όλες τις δομές του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Παρά την αύξηση του προσωπικού και των κλινών τα τελευταία χρόνια, και οι πέντε δομές του Αχιλλοπούλειου είναι γεμάτες, ενώ υπάρχουν και ψυχικά πάσχοντες που βρίσκονται σε αναμονή.

Τι θα έλεγε η Ψυχική Υγεία αν είχε φωνή σήμερα; Οι εργαζόμενοι στις δομές και οι ψυχικοί πάσχοντες σήμερα θα μιλήσουν. Θα αποδώσουν θεατρικό δρώμενο και θα αποτυπώσουν το συναισθηματισμό τους εικαστικά. «Η ψυχική νόσος δεν είναι στίγμα».

Με αυτό το μήνυμα το Γενικό Νομαρχιακό Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου διοργανώνει σήμερα Πέμπτη εξωστρεφείς δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου Ματθαίος Δραμητινός ενημέρωσε ότι στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί εικαστικό δρώμενο στην Ερμού με Αγίου Νικολάου (εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν τότε αυτό θα πραγματοποιηθεί στην κατακόμβη του Αγίου Νικολάου), ενώ θα ακολουθήσει στις 11.30 θεατρικό και στις 7 το απόγευμα προβολή ταινίας στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειο» και συζήτηση.

Τα δρώμενα αποτελούν συνέχεια στις δράσεις εξωστρέφειας που έχει ξεκινήσει το Αχιλλοπούλειο τα τελευταία τρία χρόνια. Ωστόσο, φέτος οι εκδηλώσεις είναι διαφορετικές.

«Θα πάμε εμείς έξω στον κόσμο», ενημέρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραμητινός κι επισήμανε ότι τα δρώμενα θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή των εργαζομένων στον Τομέα Ψυχικής Υγείας και με τους φιλοξενούμενους των δομών.

Η προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Χρυσάνθη Βασιλική Κορώνη επισήμανε ότι ο πολίτης πρέπει να ευαισθητοποιηθεί για να εκμηδενιστεί το στίγμα. «Οι άνθρωποι με ψυχική νόσο μπορούν να είναι πολύ λειτουργικοί», ανέφερε. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Η καθηγήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ερρικα Γκοντενσβάγκερ που θα συντονίζει το εικαστικό δρώμενο είπε ότι «πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να δούμε πώς μπορούν να εκφράσουν τον συναισθηματισμό τους. Στόχος είναι η έκφραση με ένα διαφορετικό τρόπο», πρόσθεσε.

«Οι πάσχοντες έχουν δικαίωμα σεβασμού στη ζωή», επισήμανε από την πλευρά της η προϊσταμένη του Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Μακράς Παραμονής Παναγιώτα Τσάρκα. «Τι θα έλεγε η ψυχική υγεία αν είχε φωνή;», διερωτήθηκε αναφερόμενη στο ομώνυμο θεατρικό δρώμενο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου