ΕΛΛΑΔΑ

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν – Οδηγίες από το υπουργείο

αντιγριπικό-εμβόλιο-ποιοι-πρέπει-να-ε-347645

Όλες οι ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν

Ενόψει της εποχικής γρίπης, το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε οδηγίες για το ποιες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστούν αλλά και για τη σημασία του έγκαιρου εμβολιασμού, με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόληψη.

«Όταν το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα προφυλάσσει από τη μετάδοση τού ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Οι ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιάζονται

  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και
  • Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  1. Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  2. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  3. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  4. Μεταμόσχευση οργάνων
  5. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  6. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  7. Χρόνια νεφροπάθεια
  8. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Πώς πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Επισημαίνεται ότι, εργαστηριακή διάγνωση γρίπης δεν απαιτείται για την χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας. Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συνιστάται να προσέρχονται έγκαιρα στις μονάδες υγείας με την έναρξη συμπτωμάτων για ιατρική διάγνωση και θεραπεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου