ΤΟΠΙΚΑ

Αυξητική τάση της νόσου Αλτσχάιμερ στη Μαγνησία

αυξητική-τάση-της-νόσου-αλτσχάιμερ-στ-364199

Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα

Αυξητική τάση σημειώνεται στα καταγεγραμμένα περιστατικά πασχόντων από Αλτσχάιμερ στη Μαγνησία τα οποία εκτιμώνται σε 600 περίπου άτομα στη διάρκεια των δώδεκα χρόνων δράσης της Μονάδας Αλτσχάιμερ Βόλου, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια, ειδικότερα, οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις υπολογίζονται σε 50 περίπου άτομα.

Εκδηλώσεις και δράσεις εξωστρέφειας πραγματοποιεί η Μονάδα Αλτσχάιμερ Βόλου, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, γύρω από το συγκεκριμένο θέμα που απασχολεί τόσο τους επιστήμονες, όσο και το κοινό.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι, παράλληλα, το γεγονός ότι το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον και σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, ενώ όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι επιβεβλημένες οι προληπτικές εξετάσεις και το τεστ μνήμης, προκειμένου να εντοπιστεί το πρόβλημα εν τη γενέσει του. Ο κίνδυνος να αναπτυχθεί άνοια αυξάνεται με τη γήρανση ενώ όπως εκτιμάται από στατιστικές μελέτες το 3% του γενικού πληθυσμού θα νοσήσει από άνοια σε ηλικίες 60 ετών και άνω.

Εκδηλώσεις στον Βόλο

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ, που τιμάται κάθε χρόνο την 21η Σεπτεμβρίου, η Μονάδα Αλτσχάιμερ Βόλου έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην τοπική κοινωνία.

Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ξεκίνησαν με την ι παρουσίαση παραμυθιού από την συγγραφέα Μάρω Αισώπου με τίτλο «Ας ξαναγίνουμε παιδιά».

Την Παρασκευή το πρωί η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Βόλου σε συνεργασία με τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη», διοργάνωσαν εθελοντική αιμοδοσία, ενώ οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, με την συμμετοχή του κόσμου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 19.00 θα παρουσιαστούν στο «Αχίλλειο» (Ιάσονος – Κουμουνδούρου) παραδοσιακοί χοροί από χορευτικούς συλλόγους.

Επίσης σήμερα Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συμβολικός περίπατος μνήμης με τίτλο «Ένας για όλους…όλοι για έναν», με έναρξη από την οδό Τοπάλη 7 με Δημητριάδος και λήξη τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου.

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 19.00, οι «Θεατρόφιλοι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Βόλου «Διαδρομή» θα παρουσιάσουν την θεατρική παράσταση «Ο εξυπνάκιας» των Βασιλειάδη -Τσιφόρου, στο «Αχίλλειο» (Ιάσονος-Κουμουνδούρου).

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 17.00 στον χώρο της Μονάδας, οι Βολιώτες καλούνται να ζωγραφίσουν το δέντρο της ζωής, με την Ράνια Βελέντζα, σύμβουλο ψυχικής υγείας (art therapist).

Εργαστήρι Κεραμικής διοργανώνεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 10.30 το πρωί στην Μονάδα Αλτσχάιμερ, Τοπάλη 7. Φροντιστές και ωφελούμενοι, με την καθοδήγηση της κεραμίστριας Βάγιας Μπεκιώτη, θα δημιουργήσουν έργα με πηλό. Ολες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν και έχουν ελεύθερη είσοδο.

Δωρεάν παροχές

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότισυνεχίζονται παράλληλα οι δωρεάν παροχές που περιλαμβάνουν: Τεστ μνήμης, ομάδες υποστήριξης φροντιστών και ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2421031227 και 24210-87267.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου