ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη Ε προστατεύει την καρδιά μετά από το έμφραγμα

η-βιταμίνη-ε-προστατεύει-την-καρδιά-με-370009

Η καρδιακή προσβολή είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και συνήθως προκαλείται από μια ξαφνική διακοπή της ροής του αίματος προς την καρδιά. Το αποτέλεσμα είναι η εκδήλωση βλάβης στον καρδιακό μυ (μυοκαρδίου).

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η Βιταμίνη Ε μπορεί να αποτελεί ένα τρόπο προστασίας από τη βλάβη του μυοκαρδίου, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

«Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς αντιοξειδωτικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες είναι η βιταμίνη Ε και τα παράγωγά της», ανέφερε ο καθηγητής Karlheinz Peter, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Baker και επικεφαλής της μελέτης.

«Το καθεστώς θεραπείας μας αντικατοπτρίζει τις κλινικές συνθήκες, όπου οι ασθενείς θα μπορούσαν να λάβουν την πρώτη δόση βιταμίνης Ε στο ασθενοφόρο ή κατά την άφιξή τους στα επείγοντα. Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε μια φθηνή και αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς με καρδιακή προσβολή».

Η διατροφολόγος και ειδικός στον τομέα των βιταμινών Δρ. Maria Wallert του Jena University, στη Γερμανία, δήλωσε ότι η βιταμίνη Ε έχει δοκιμαστεί ανεπιτυχώς για την πρόληψη καρδιακών προσβολών, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία καρδιακών προσβολών.

«Δεδομένου ότι σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο που να μπορεί να μειώσει την καρδιακή βλάβη που προκαλείται μετά από καρδιακά επεισόδια, η πιθανή επίδραση των ευρημάτων μας στην καρδιαγγειακή υγεία θα ήταν σημαντική», δήλωσε η Δρ. Wallert.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology.

Θάνος Ξυδόπουλος

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου