ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ένα μήλο την ημέρα να αντικαταστήσει τις στατίνες;

μπορεί-ένα-μήλο-την-ημέρα-να-αντικατασ-370033

Οι στατίνες είναι εδώ και χρόνια μια από τις βασικές αγωγές για την πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων, ωστόσο αρκετοί επιστήμονες τηρούν επιφυλάξεις καθώς οι στατίνες έχουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των ασθενών, όπως έντονο μυικό πόνο και κόπωση. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ο σύμβουλος καρδιολόγος Δρ Aseem Malhotra και ο καθηγητής Simon Capewell από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στατίνες vs υγιεινές συνήθειες

Οι περισσότεροι ειδικοί που διατηρούν επιφυλάξεις για τις στατίνες προτείνουν πως η ενθάρρυνση του κοινού προς έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής και καλύτερη διατροφή αποτελεί καλύτερο τρόπο πρόληψης των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων. “Η δημοσιευμένη βιβλιογραφία αναφέρει αδιαμφισβήτητη μείωση της θνητότητας από καρδιαγγειακά χάρη στη λήψη στατινών, σε ανθρώπους με γνωστό πρόβλημα υγείας” σχολιάζει ο Δρ Aseem Malhotra. “Αυτό όμως δεν ισχύει για την πρωτογενή πρόληψη, ειδικά σε ανθρώπους με χαμηλό κίνδυνο υγείας. Γι’ αυτήν την κατηγορία, η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα προσφέρει αντίστοιχη μείωση κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου με τη λήψη στατίνης”, ισχυρίζονται.

Πάνω από το 90% των καρδιαγγειακών νοσημάτων οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, κυρίως ανθυγιεινή διατροφή, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και απουσία φυσικής δραστηριότητας. Ο στόχος της πρωτογενούς πρόληψης, αναφέρουν οι Βρετανοί γιατροί, θα πρέπει να είναι η σύσταση στον υγιή πληθυσμό για μια πιο υγιεινή διατροφή με τροφές και διατροφικές ομάδες που έχουν αποδεδειγμένο όφελος στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Προφανώς και όχι, αφού έχουν κυριολεκτικά σώσει εκατομμύρια ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα από βέβαιο θάνατο. Σύμφωνα με τον Δρ Dimitri Mikhailidis, από την Ιατρική Σχολή του University College London, κλινικές δοκιμές έχουν δείξει πως οι στατίνες έπαιξαν ζωτικής σημασίας ρόλο στην πρόληψη των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παρόλα αυτά, δεν βλάπτει να τρώτε και ένα μήλο την ημέρα. Άλλωστε, το λέει η λαϊκή μας σοφία, πως ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου