ΥΓΕΙΑ

Οι ψυχο-συναισθηματικές αλλαγές και προκλήσεις, που προκύπτουν από τη μετάβαση μίας γυναίκας στη μητρότητα

οι-ψυχο-συναισθηματικές-αλλαγές-και-π-373125

Της Ευδοκίας Γ. Βασιλού, Ψυχολόγου Α.Π.Θ. – ΜSc Συμβουλευτικής Π.Θ.

Τοπάλη 70, 3ος όροφος – Βόλος

Τηλ. 2421406357- Κιν: 6948821924

www.vasilou.gr

e-mail: eudokia1@hotmail.com

Κάθε φορά που μία γυναίκα γεννά το πρώτο της παιδί, γεννιέται μαζί του και μια μητέρα… Η μητρότητα, αν και αποτελεί ένα απόλυτα φυσιολογικό γεγονός, αποτελεί ταυτόχρονα ένα καθοριστικό στάδιο στη ζωή μίας γυναίκας, το οποίο συνοδεύεται από σπουδαίες ψυχολογικές και συναισθηματικές αλλαγές.

Από παλιότερα οι άνθρωποι επικαλούνταν το μητρικό ένστικτο, που «μαγικά» καθοδηγούσε τη γυναίκα στον νέο της ρόλο και τη βοηθούσε να γνωρίζει το σωστό σε κάθε περίσταση, γιατί απλά ήταν «η μαμά».

Είναι αρκετό αυτό; Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν είναι αρκετό για να καθοδηγήσει τη μητέρα στον νέο της ρόλο. Τα ζητήματα, που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει η νέα μαμά, είναι πολλά και σχετίζονται με πληθώρα παραγόντων, που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Αρχικά με την έλευση ενός παιδιού η δυναμική της οικογένειας αλλάζει. Το νέο μέλος θα πρέπει να ενσωματωθεί στην οικογένεια, ενώ τα υπόλοιπα μέλη θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους και τις σχέσεις τους. Ζητήματα ισορροπίας στις σχέσεις της οικογένειας αναδύονται, αλλαγές στη συντροφική σχέση έρχονται, ενώ ταυτόχρονα ανακύπτει και το ζήτημα της διαχείρισης των «τρίτων», που συχνά προσπαθούν να βοηθήσουν με λάθος τρόπους.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι συχνά οι νέοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με μία κατάσταση, που φανταζόντουσαν διαφορετικά. Από τη στιγμή της αποκάλυψης της εγκυμοσύνης, οι γονείς επενδύουν συναισθηματικά σε μια εικόνα ενός παιδιού και μιας νέας ζωής, που συχνά διαφέρει από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με τη ματαίωση του ονείρου. Με τη διάψευση έρχονται στην επιφάνεια προσδοκίες και φόβοι, που μπορεί να εμποδίζουν τη μαμά να λάβει ικανοποίηση από τον μητρικό της ρόλο. αλλά και από τον δεσμό με το παιδί της.

Ακόμη, λόγω των μεγάλων αλλαγών στην καθημερινότητα, πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι έχουν απωλέσει τον παλιό τους εαυτό ή ότι η ζωή τους πια θα έχει να κάνει μόνο με το μωρό. Το γεγονός αυτό τις οδηγεί να μεταφράζουν αρνητικά ακόμη και τα πιο μικρά εμπόδια της καθημερινότητας, ενώ ταυτόχρονα βυθίζονται στη θλίψη και την απογοήτευση. Η σύγχρονη γυναίκα έχει πολλαπλούς ρόλους, που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθούν σε ισορροπία. Ζητήματα όπως η επιστροφή στην εργασία, η επανάκτηση της ατομικότητας, αλλά και ο ρόλος της συντρόφου, που μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, συχνά απασχολούν πολύ τις νέες μαμάδες.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθώ στην «ιδανική – τέλεια μαμά», που όλες εύχονται να γίνουν. Είμαι καλή μαμά; Πώς είναι η ιδανική μαμά; Τα ανέφικτα στάνταρ, που πολλές γυναίκες θέτουν, συχνά τις οδηγούν στην απογοήτευση. Ο ρόλος της μαμάς εμπεριέχει λάθη και αμφιθυμία, που είναι απόλυτα φυσιολογικά, αλλά ταυτόχρονα προκαλούν ενοχές και θλίψη, που φορτίζουν τις μαμάδες, οι οποίες νιώθουν μόνες σε έναν συναισθηματικό κυκεώνα, που δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Είναι όλα αυτά φυσιολογικά; Και βέβαια είναι. Η αντίληψη και η κατανόησή τους όμως από τις ίδιες τις μητέρες σε συνδυασμό με την υποστήριξη και την ενδυνάμωσή τους, μπορεί να τις διευκολύνει στον νέο τους ρόλο και την ομαλή προσαρμογή τους σε αυτόν, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον δεσμό με το παιδί τους.

Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί η ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης νέων μαμάδων (με παιδιά έως 18 μηνών), η οποία και θα ξεκινήσει στις 02/10 και ώρα 17:00. Η ομάδα θα πραγματοποιηθεί σε αυτοτελή κύκλο 8 συνεδριών με διαφορετική θεματική ενότητα κάθε φορά. Για περισσότερες πληροφορίες και για συμμετοχές καλέστε στα 2421406357 και 6948821924.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου