ΤΟΠΙΚΑ

Κέντρα Υγείας σε αποδρομή στη Θεσσαλία…

κέντρα-υγείας-σε-αποδρομή-στη-θεσσαλί-425798

ΕΛΣΤΑΤ: Το ιατρικό προσωπικό ακολουθεί φθίνουσα πορεία – Αύξηση κλινών μέσα στην τελευταία 3ετία

Την αποκαρδιωτική εικόνα που έχουν οι ασθενείς για τα περισσότερα Κέντρα Υγείας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, αλλά και εξοπλισμού που θα μπορούσε να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, έρχεται να επιβεβαιώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), μέσω των στοιχείων που έδωσε αναφορικά με τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

Η «ιατρική εικόνα» της Θεσσαλίας παραπέμπει «σε ποτήρι μισογεμάτο», αν και εμφανέστατα αποτυπώνεται η υποστελέχωση σε γιατρούς και άλλο προσωπικό.

Η Θεσσαλία είναι λίγο πάνω από τη μέση του πίνακα των 13 περιφερειών σε αριθμό κέντρων υγείας για το 2018. Διαθέτει 17 Κέντρα Υγείας με τον αριθμό του ιατρικού προσωπικού όμως να εμφανίζει σταθερή μείωση από το 2016 έως το 2018.

Ειδικότερα το σύνολο των γιατρών το 2016 στα 17 Κέντρα Υγείας ήταν 125, 120 το 2017 και 113 το 2018.

Αντίθετα αυξητική τάση εμφανίζουν οι κλίνες τη συγκεκριμένη τριετία από 86 σε 96, όπως επίσης το νοσηλευτικό προσωπικό (από 259 άτομα σε 273) και το προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων (από 165 άτομα σε 184). Εξάλλου μειούμενος βαίνει ο αριθμός των ιατρικών μηχανημάτων, καθώς από 219 το 2016 έπεσαν στα 206 το 2018.

Καμπανάκι για προσωπικό και εξοπλισμό

Οσον αφορά στα Κέντρα Υγείας σ’ όλη τη Θεσσαλία η καταγραφή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επίσης δείχνει ότι αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις Προσωπικού και κονδυλίων. Λείπουν βασικές ειδικότητες Ιατρών, Νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας με αποτέλεσμα οι Υγειονομικές Μονάδες να λειτουργούν ως Κέντρα διακομιδών.

Σε πολλά ΚΥ δεν λειτουργούν εργαστήρια, πολλά επίσης είναι χαλασμένα, δεν υπάρχουν υλικά, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε μία ακτινογραφία. Ακόμη, καινούργια ιατρικά μηχανήματα πανάκριβα σκουριάζουν στα Κέντρα Υγείας παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η μηχανοργάνωση των περισσοτέρων Κέντρων Υγείας είναι επίσης ανύπαρκτη. Διαθέτουν αρχαίους υπολογιστές, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η λειτουργία τους.

Η καθαριότητα των Κέντρων Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη λόγω έλλειψης μπάτζετ για να συναφθούν συμβάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να καθαρίζουν οι Νοσηλευτές και οι γιατροί όσο μπορούν.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από λίγες μέρες η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας σε δημόσια παρέμβασή της καταγράφοντας τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας σε επίπεδο νομού, κατήγγειλε πως στη Σκιάθο υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι ειδικοί ιατροί, ενώ επίσης σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στην κάλυψης του Κέντρου Υγείας από νοσηλευτικό και ακτινολογικό προσωπικό, ενώ επίσης δεν υπάρχει μαία.

Στη Σκόπελο δεν υπάρχει ειδικός παθολόγος/ειδικός γενικής ιατρικής, ενώ επίσης σε Σκόπελο, Αργαλαστή και Ζαγορά δεν επαρκεί το προσωπικό για τα μικροβιολογικά/βιοχημικά εργαστήρια, με τους ασθενείς, όπου δεν υπάρχει ιδιωτικό εργαστήριο, να είναι υποχρεωμένοι να μεταβούν στο Νοσοκομείο για μία απλή εξέταση αίματος.

Εξάλλου οδοντίατροι υπάρχουν μόνο στον Αλμυρό και σε κανένα άλλο Κέντρο Υγείας, ενώ τέλος στην Αλόννησο στον οργανισμό υπάρχει 1 θέση γενικού γιατρού, 1 θέση παιδιάτρου και 1 θέση οδοντιάτρου, όμως υπηρετούν μόνο οπλίτες και αποσπασμένοι ιατροί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου