ΤΟΠΙΚΑ

«Φαρμάκι» οι τιμές στα φάρμακα για ασφαλισμένους

φαρμάκι-οι-τιμές-στα-φάρμακα-για-ασφ-443864

Πληρώνουν «χρυσάφι» ένα χάπι για τον πονοκέφαλο – Τέσσερις φορές ακριβότερα σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης, που δεν συνταγογραφούνται

Πηγαίνουν να αγοράσουν ένα Panadol Cold and Flou για τον πονοκέφαλο… και πονοκεφαλιάζουν ακούγοντας την τιμή. Ταμπλάς για ασθενείς και ασφαλισμένους οι νέες αυξήσεις στις τιμές μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα οποία όμως είναι ευρείας κατανάλωσης και δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Δεν πίστευε στα αφτιά του καταναλωτής, που μόλις χθες απευθύνθηκε σε φαρμακείο για να αγοράσει γνωστές οφθαλμολογικές σταγόνες για τη ξηροφθαλμία. Τις είχε αγοράσει πριν από λίγο καιρό στην τιμή των 2,59 ευρώ. Χθες πλήρωσε 11,20 ευρώ(!!!) με την τιμή να έχει τετραπλασιαστεί. Με την απόδειξη στο χέρι και άναυδος κατέθεσε τη δυσφορία του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, όχι για τους φαρμακοποιούς, αλλά για το γεγονός όπως είπε ότι η Πολιτεία έπρεπε να έχει βάλει ένα «φρένο» στις φαρμακευτικές εταιρείες που αυξάνοντας τον τιμοκατάλογό τους, δεν υπολόγισαν ότι το κόστος θα μετακυλήσει στον ασθενή και τον ασφαλισμένο. «Πήγα να βρω το φως μου και κάηκα. Αγόρασα σταγόνες για τα μάτια και μου ήρθαν δάκρυα…» ήταν το σχόλιο του ιδίου στην εφημερίδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τις αρχές Ιουλίου οι τιμές στο Panadol Cold and Flou, στο αναλγητικό Niflamon για τον πονόδοντο και στην αναλγητική κρέμα Counterpain αυξήθηκαν σε ποσοστό 7% έως 8%. Το Panadol Cold and Flou Tab 18 από 3,12 ευρώ στη χονδρική πλέον πωλείται στα 3,49 ευρώ. Ο ασθενής από το φαρμακείο το αγοράζει 4,40 ευρώ.

Αυξήσεις επίσης από τις αρχές του μήνα καταγράφονται σε αντισηπτικά και απολυμαντικά, όπως επίσης σκευάσματα για τη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων καθώς και τα σιρόπια που είναι ευρείας κατανάλωσης για το πεπτικό σύστημα.

Η πρώτη άνοδος των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σημειώθηκε αρχές του 2019. Τότε μάλιστα οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των φαρμακοποιών είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς το υπουργείο Υγείας λέγοντας πως θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη διάθεση συγκεκριμένων φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται μεν, είναι όμως ευρείας κατανάλωσης.

Το υπουργείο Υγείας από το 2017 άλλαξε το καθεστώς στα μη συνταγογραφούμενα με την απελευθέρωση της τιμής τους. Ωστόσο δεν υπολόγισε πως οι τιμές στα ράφια των φαρμακείων θα έπαιρναν την «ανηφόρα», αφού δεν υπήρχε έλεγχος από το κράτος και οι εταιρείες θα διαμόρφωναν την τιμή πώλησης, όπως και τελικά έγινε. Για ένα περίπου χρόνο μέχρι τέλος του 2018 οι αυξήσεις ήταν ανεπαίσθητες, από αρχές του 2019 όμως τα πράγματα άλλαξαν με αποτέλεσμα σταδιακά οι τιμές ορισμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων να έχουν πλέον ξεφύγει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου