ΤΟΠΙΚΑ

Μελέτη γενετικής προδιάθεσης για τον καρκίνο μαστού και των ωοθηκών χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

μελέτη-γενετικής-προδιάθεσης-για-τον-447445

Μελέτη γενετικής προδιάθεσης για τον καρκίνο μαστού και των ωοθηκών στον θεσσαλικό γυναικείο πληθυσμό πρόκειται να υλοποιήσουν Περιφέρεια και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη έγκριση διάθεση πίστωσης προϋπολογισμού 150.000 ευρώ για την υλοποίηση της μελέτης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Τα ζητήματα δημόσιας υγείας και η πρόληψη αποτελούν για την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων μας. Με σχέδιο και προγραμματισμό προχωράμε στη χρηματοδότηση της μελέτης σχετικά με τα κρούσματα καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών που έχουν προκαλέσει ανησυχία στον πληθυσμό και σε φορείς της Θεσσαλίας. Η ολοκλήρωση της μελέτης πρόκειται να μας οδηγήσει στα κατάλληλα συμπεράσματα και σε περαιτέρω ενέργειες πάνω στο ζήτημα αυτό».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την συχνότερη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε γυναίκες ηλικίας 35-85 ετών. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 1,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα με καρκίνο μαστού, με μία στις εννέα γυναίκες να προσβάλλεται από αυτή τη μορφή καρκίνου. Στην Ελλάδα 5.000 γυναίκες, ετησίως, ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Στη Θεσσαλία παρόλο που δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή των περιστατικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού, παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης τέτοιων περιστατικών, όπως καταγράφεται στα ειδικά ιατρεία.

Η παρούσα μελέτη στοχεύει τόσο στο σωστό χαρακτηρισμό της νόσου στις γυναίκες που πάσχουν (κληρονομική ή μη μορφή) όσο και στο προσυμπτωματικό έλεγχο για τον έγκαιρο εντοπισμό της προδιάθεσης για εκδήλωση καρκίνων μαστού και ωοθηκών, όσων γυναικών εντοπισθούν ότι είναι φορείς μεταλλαγμένων γονιδίων (BRCA1, BRCA2) με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη δυνατή πρόληψη. Η εφαρμογή μέτρων πρόληψης αποτελεί στρατηγική περιορισμού των δαπανών για την υγεία λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καρκίνος εκτός από το μεγάλο κοινωνικό κόστος επιφέρει και πολύ υψηλό οικονομικό κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου