ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια ανησυχία για υπερ-ανθεκτικό βακτήριο στα νοσοκομεία: Τι είναι ο μύκητας Candida Auris

παγκόσμια-ανησυχία-για-υπερ-ανθεκτικ-558840
Ένας μύκητας που αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στα αντιμυκητισιακά και ο οποίος μπορεί να σκοτώσει έναν ασθενή μέσα σε 90 ημέρες (!) φαίνεται πως εξαπλώνεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Μόνο στις ΗΠΑ, ο μύκητας αυτός έχει καταγράψει περισσότερα από 587 κρούσματα, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Έτσι, το CDC πρόσθεσε πρόσφατα τον μύκητα με την ονομασία Candida Auris σε μια λίστα τριών “κατεπειγόντων απειλών” για την δημόσια υγεία, μετά από έρευνα σχετικά με έξαρση κρουσμάτων σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.

Τον περασμένο Μάιο, ένας ηλικιωμένος άνδρας πέθανε στο νοσοκομείο Mount Sinai λόγω ενδονοσοκομειακής μόλυνσης από τον μύκητα Candida Auris μετά από εγχείρηση στην κοιλιά. Έχουν επίσης αναφερθεί κρούσματα σε μονάδα νεογνών της Βενεζουέλας και σε ένα ιατρικό κέντρο της Μεγάλης Βρετανίας.

Στις ΗΠΑ, οι περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στη Νέα Υόρκη από τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με το CDC.

Τι είναι ο μύκητας Candida Auris

Ο μύκητας Candida Auris μπορεί να παραμείνει στο δέρμα ενός ανθρώπου, αλλά και σε αντικείμενα στον χώρο, όπως τα έπιπλα και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου, για πολύ καιρό. Έτσι, μπορεί να εξαπλωθεί έμμεσα από ασθενή σε ασθενή.

Μπορεί να εισβάλει στο σώμα και να σκοτώσει τον ασθενή, εάν το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει ήδη αποδυναμωθεί. Ο μύκητας Candida auris αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στις τρεις κύριες κατηγορίες αντιμυκητιασιακών φαρμάκων, αφήνοντας τους γιατρούς με λίγες επιλογές για την θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλεί.

Σκοτώνει σχεδόν τους μισούς ασθενείς που προσβάλλει!

Για να πάρετε μια αίσθηση του πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια λοίμωξη από τον μύκητα Candida Auris, αρκεί να δείτε τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Αυτή η μελέτη εξέτασε 51 περιστατικά μόλυνσης από τον μύκητα Candida Auris, τα οποία είχαν εμφανιστεί σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης από το 2016 έως το 2018. Όλοι οι ασθενείς είχαν ήδη σοβαρές ιατρικές καταστάσεις προτού κολλήσουν τον μύκητα αυτό και οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 21 έως 96 ετών.

Αποδείχτηκε ότι σχεδόν το ήμισυ (45%) των ασθενών πέθανε εντός 90 ημερών από την στιγμή της διάγνωσης για λοίμωξη από τον μύκητα Candida Auris

Σχεδόν στο σύνολο (98%) των δειγμάτων από τους ασθενείς, ο μύκητας αποδείχτηκε ανθεκτικός στην φλουκοναζόλη, ένα κοινώς χρησιμοποιούμενο αντιμυκητισιακό φάρμακο.

Όταν πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε διάφορα αντικείμενα και άλλους χώρους των νοσοκομείων, διαπιστώθηκε ότι ο μύκητας είχε ευρύτερη παρουσία στα 15 από τα 20 συνολικά νοσοκομεία, που εξετάστηκαν.

Πότε “χτυπάει” ο μύκητας Candida Auris

Συνήθως, η μόλυνση συμβαίνει αφότου ο ασθενής έχει κλείσει αρκετές εβδομάδες νοσηλείας. Οι πιο συχνά αναφερόμενες λοιμώξεις έχουν βρεθεί σε τραύματα, αιμοφόρα αγγεία και αυτιά. Οι γιατροί βρήκαν τον μύκητα στα ούρα των ασθενών και στις αναπνευστικές οδούς, αλλά δεν είναι σαφές αν ο μύκητας απλώς παραμένει σε αυτά τα σημεία χωρίς να προκαλεί πρόβλημα.

Προς το παρόν, εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ισχυρό, οι πιθανότητες σας να κολλήσετε μια απειλητική για την ζωή σας μόλυνση με τον μύκητα Candida Auris είναι πολύ χαμηλές. Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν έχετε κάποια χρόνια πάθηση, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ή αν έχετε υποβληθεί σε πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, πρόσφατη θεραπεία με αντιμυκητιασιακά, ή σας έχει τοποθετηθεί κεντρικός φλεβικός καθετήρας.

Πηγές: nypost.com, forbes.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου