ΥΓΕΙΑ

Η εξωσωματική απέτυχε! Και τώρα τι;

η-εξωσωματική-απέτυχε-και-τώρα-τι-559545

Της Ανθής Σταμκοπούλου MD, MSc Χειρουργού Γυναικολόγου – Ειδικού στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή

Πολλά ζευγάρια παλεύουν να συλλάβουν είτε με φυσικό τρόπο, είτε μέσω της εξωσωματικής και όταν έρχεται η στιγμή για το τεστ κύησης, ακολουθεί η απογοήτευση μαζί με πολλά ερωτηματικά, όταν αυτό θα βγει αρνητικό! Εύλογα προκύπτει το ερώτημα «Και τώρα τι;». Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνήθως είναι αρκετά ψυχοφθόρα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να βρούμε μερικούς τρόπους για να κάνουμε μια πιθανή αποτυχία λιγότερο επώδυνη:

1. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας!

«Μα τι έκανα λάθος;», η πιο συχνή ερώτηση. Η απάντηση φυσικά είναι: «τίποτα». Είναι θέμα βιολογίας και η εμβρυομεταφορά είναι το τελευταίο στάδιο από μια ιατρική διαδικασία. Από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ούτε και εσείς, για να επηρεάσετε την επιτυχημένη εμφύτευση του εμβρύου. Πολλές φορές είναι η φύση, που κάνει τη δουλειά της και δεν αφήνει ένα μη υγιές έμβρυο να εξελιχθεί. Προσπαθήστε να δείτε καθετί που σας συμβαίνει από τη θετική πλευρά.

2. Προσπαθήστε να κρατήσετε κάποια πράγματα για τον εαυτό σας!

Πέρα από τη δυσκολία να διαχειριστείτε την αποτυχία, θα πρέπει να βρείτε το κουράγιο να πείτε και για αυτήν σε όλο τον περίγυρο. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο εάν είχατε κρατήσει μια στάση σιγής ιχθύος και απλά ανακοινώνατε μόνο τα θετικά αποτελέσματα!

3. Οργανωθείτε!

Μην αναλώνεστε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ψάχνοντας απαντήσεις σε διάφορα forum και σελίδες, που τίποτα δεν έχουν να σας προσφέρουν, παρά μόνο να σας μπερδέψουν! Μην ξεχνάτε η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και άρα και ο τρόπος αντιμετώπισής της. Συζητήστε τα όλα αναλυτικά με τον γιατρό σας, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι. Καταστρώνοντας ένα σχέδιο για την επόμενη φορά, το όποιο αποτέλεσμα θα είναι καλύτερα αποδεκτό.

4. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας!

Περάσατε μια έντονη ψυχολογική και σωματική κούραση, οπότε είναι απαραίτητο να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να θεραπευτεί. Ηρεμήστε με πράγματα που σας βοηθούν και δεν θα μπορούσατε να κάνετε στη διάρκεια μιας εξωσωματικής. Κακομάθετε λιγάκι τον εαυτό σας, γιατί απλά το αξίζει! Τελικά, όλα είναι θέμα τύχης, υπομονής και επιμονής. Μην παραιτείστε για κανέναν λόγο και απλά προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου