ΥΓΕΙΑ

Δύο χρόνια λειτουργίας του Ογκολογικού Κέντρου στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

δύο-χρόνια-λειτουργίας-του-ογκολογικ-568444

Η παρουσία ενός σύγχρονου Ογκολογικού Κέντρου, που να καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Θεσσαλίας και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας και να παρέχει πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο αποτελεί επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας. Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, λειτουργεί Ογκολογικό κέντρο Υψηλών προδιαγραφών τα τελευταία δυο χρόνια.

Ο κος Κωνσταντίνιος Χατζηθεοφίλου, Χειρουργός, Ομότιμος Καθηγητής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας μας πληροφορεί οτι το Ογκολογικό κέντρο του ΙΑΣΩ Θ. περιλαμβάνει στο θεραπευτικό τομέα, τμήμα Ακτινοθεραπείας με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ειδικούς Παθολόγους Ογκολόγουςκαι αιματολόγους που καλύπτουν τη Χημειοθεραπεία, την Ανοσοθεραπεία και τις Ορμονικές θεραπείες, εξειδικευμένους Χειρουργούς από τους τομείς της Γενικής Χειρουργικής, Γυναικολογίας, Ουρολογίας, Νευροχειρουργικής κλπ. Η θεραπευτική ομάδα απαρτίζεται από 60 εξειδικευμένους ιατρούς. Το ΙΑΣΩ Θ., προσφέρει άνετο και φιλικό περιβάλλον για τη φροντίδα των ασθενών και ήδη προσελκύει ασθενείς από το εξωτερικό.

Ο Καθ. κ. Χατζηθεοφίλου μας πληροφορεί ότι στο ΙΑΣΩ Θ. λειτουργεί από διετίας και Ογκολογικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν ΠαθολογοιΟγκολόγοι, Ακτινοθεραπευτές, Χειρουργοί Ογκολόγοι διαφόρων ειδικοτήτων, Ακτινολόγοι, Παθολογοανατόμοι,Γαστρεντερολόγοι κλπ. Αυτοί αποφασίζουν ποιες από τις τρείς κύριες θεραπευτικές μεθόδους του καρκίνου (Χειρουργική, Χημειοθεραπεία, Ακτινοθεραπεία) θα χρησιμοποιηθούν και με ποιά σειρά.

Η σημασία των Ογκολογικών Συμβουλίων τη σημερινή εποχή είναι τεράστια. Χωρίς αυτά η αντιμετώπιση των καρκίνων είναι αποσπασματική και μη ολιστική. Τα αποτελέσματα τελικά κατά πολύ υποδεέστερα. Με τη συμβολή του Ογκολογικού Συμβουλίου το αποτέλεσμα είναι θεαματικά καλύτερο.

Η κυρία Βασιλική Ριζούλη Παθολόγος Ογκολόγος, και ο κος Γεώργιος Παπατσίμπας, ΠαθολόγοιΟγκολόγοι, Συνεργάτες του τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας (Χημειοθεραπεία) του ΙΑΣΩ Θ. μας πληροφορούν ότι το τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας του ΙΑΣΩ Θ.απευθύνεται σε ασθενείς με διαφόρων μορφών νεοπλάσματα, συμπαγείς όγκους και αιματολογικά νεοπλάσματα. Δίνεται έμφαση στη στοχευμένη θεραπεία, σε κατάλληλους χημειοθεραπευτικούς συνδυασμούς που προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες και ειδικές ανάγκες του κάθε ασθενούς, σε βιολογικούς παράγοντες, στην ανοσοθεραπεία και στην υποστηρικτική αγωγή. «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με κέντρα του εξωτερικού, παρακολουθουμε διαρκως τα νεότερα δεδομένα των διεθνών συνεδρίων και προσαρμοζουμε τις θεραπείες μας σε αυτά».

Το Τμήμα της Παθολογικής Ογκολογίας υποστηρίζει θεραπείες τόσο επί εσωτερικής βάσης(Κλινική) όσο και επι εξωτερικής βάσης (ημερήσια νοσηλείας/Χημειοθεραπεία) και διαθέτει μηχάνημα κάθετης νηματικής ροής αέρα για την προπαρασκευή των κυτταροστατικών φαρμάκων, ανοσοθεραπείας και στοχευμένων θεραπειών. Υπάρχουνέντεκα ατομικές θέσεις θεραπείας όπου ο κάθε ασθενής έχει αυτονομία χώρου, με τηλεόραση σε ενα άνετο και φιλικό περιβάλλον, με σεβασμό και ιδιαίτερη φροντίδα. Εφόσον απαιτηθεί υπάρχει δυνατότητα μετάγγισης αίματος και παραγώγων αυτού. Η ιατρική και νοσηλευτική ομάδα με εξαίρετους Χειρουργούς και Ακτινοθεραπευτές και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (Αιματολόγους, Πνευμονολόγους, Ουρολόγους, Νεφρολόγους, Γυναικολόγους, ΩΡΛ, Ορθοπεδικούς, Δερματολογους, Οφθαλμιάτρους Ενδοκρινολόγους, Φυσίατρους και Ειδικούς Παθολόγους) για την ολιστική αντιμετώπιση όλων πρακτικά των νεοπλασμάτων. Στην Ογκολογική μας ομάδα συμμετέχουν άρτια εκπαιδευμένοι νοσηλευτές, με πολυετη εμπειρια και εξειδικευση στη χορηγηση κυτταροστατικων φαρμακων, ψυχολόγος και διατροφολόγος. Διαθέτει εξειδικευμένο ιατρείο πόνου που συνεργάζεται.

Ο κύριος Νικόλαος Σαλβαράς, και η κυρία Φωτεινη Σιμοπούλου, ΑκτινοθεραπευτέςΟγκολόγοι συνεργάτες του ΙΑΣΩ Θ., μας πληροφορούν ότι το Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΙΑΣΩ Θ. δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2016, και παρέχει ολοκληρωμένες και πιστοποιημένες υπηρεσίες υγείας (TEMOS&ISO 9001:2015).

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο τμήμα που έχει εξυπηρετήσει πάνω από 1000 ασθενείς στα δυο χρόνια λειτουργίας του προσφέροντας υπηρεσίες εφάμιλλες διεθνών αναγνωρισμένων κέντρων του εξωτερικού καθώς διαθέτει υψηλό επιστημονικό προσωπικό, τεχνολογία αιχμής και εφαρμόζει Ακτινοθεραπευτικά σχήματα όπως ορίζονται από τα διεθνή πρωτόκολλα και οργανισμούς.

Το Τμήμαμπορεί να αντιμετωπίσει νεοπλασματικές νόσους σε οποιοδήποτε όργανο και ιστό του σώματος.

Με τον Γραμμικό Επιταχυντή VarianTrilogy, που αποτελεί την κορυφαία επιλογή για την πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών όπως:

1) ενός πεδίου

2) δύο αντίθετων πεδίων (2D)

3) θεραπεία τριών διαστάσεων (3D)

4) σύμμορφη (με το σχήμα του όγκου)

5) τρισδιάστατη ακτινοθεραπεία (3DCRT)

6) διαβαθμισμένης εντάσεως ακτινοθεραπεία (IMRT)

7) καθοδηγούμενης από εικόνα ακτινοθεραπεία (IGRT)

8) ογκομετρικής διαβαθμισμένης δόσεως ακτινοθεραπεία (VMAT)

«Στα πλάνα του του τμήματος είναι η έναρξη στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας και ίσως και στερεοτακτική ακτινοχειρουργική που μόνο 3 Τμήματα στην Ελλάδα μπορούν να εφαρμόσουν».

Ερωτηθείς σχετικά ο Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Κύργιας υπογράμμισε ότι στη Θεσσαλία και συνολικά την 5η Υ.Π.Ε προσφέρεται στους ογκολογικούς ασθενείς άριστη ακτινοθεραπεία και πλέον δεν χρειάζεται να μεταβαίνουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη για τις θεραπείες τους.

Ο κος Ελευθέριος Χαλβατζούλης,M.D.,Θωρακοκαρδιοχειρουργός, Συνεργάτης του Thorax – Heartκαι υπεύθυνος του τμήματος Θωρακοχειρουργικής Ογκολογίας του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας μας πληροφορεί ότι το Τμήμα είναι άρτια εξοπλισμένο και στελεχωμένο με Ιατρούς που διαθέτουν μακροχρόνια εμπειρία στα μεγαλύτερα αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού.

Στο ΙΑΣΩ Θ. διενεργούνται όλες οι θωρακοσκοπικές επεμβάσεις (VATS) καθώς και ενδοβρογχική υπερηχογραφία (EBUS-TBNA) για τη διάγνωση, σταδιοποίηση και τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Από τις αρχές του 2018 διενεργούνται οι ακόλουθες επεμβάσεις:

I. Χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα (στάδιο Ι-ΙΙΙΑ)

Στα πλαισιαπολυπαραγοντικής θεραπείας με προεγχειρητική χημειοθεραπεία, χημειο- / ακτινοθεραπεία και επακόλουθη χειρουργική επέμβαση στα στάδια ΙΙΙΑ και ΙΙΙΒ και σε μεμονωμένες περιπτώσεις το στάδιο IV σε συνεργασία με το ογκολογικό και ακτινοθεραπευτικότμήμα του ΙΑΣΩ Θ.

II. Χειρουργική θεραπεία των πνευμονικών μεταστάσεων

Εκτομήμονήρων και πολλαπλών πνευμονικών μεταστάσεων από άλλες πρωτοπαθείς εστίες (π.χ. νεφρού, εντέρου, μαστού, μυών / οστών, όρχεων)

Μέθοδοι:

  • Θωρακοσκόπηση (VATS) για τη διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου του πνευμονα.
  • Άτυπη εκτομή, τμηματεκτομή, λοβεκτομή, πνευμονεκτομή, εκτεταμένες εκτομές όγκων θωρακικού τοίχωματος, (όπου ενδείκνυται με χρήση ελάχιστα επεμβατικών καιθωρακοσκοπικών μεθόδων (VATS)
  • VATS πλευροδεσία για καλοήθεις και κακοήθεις παραπνευμονικές συλλογές

III. Θεραπεία ασθενειών του μεσοθωράκιου

Οι καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι του θύμου,τερατώματα, λεμφώματα, νευρογενείςκαιμεσεγχυματικοί όγκοι.

IV. Χειρουργική (VATS) θεραπεία του πνευμοθώρακα και του πνευμονικού εμφυσήματος.

Ο κος Ευάγγελος Αθανασίου, Χειρουργός, Ομότιμος Καθηγητής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μας πληροφορεί ότι το Τμήμα Ογκολογίας Μαστού του ΙΑΣΩ Θ. προσφέρει όλο το φάσμα των υπηρεσιών που αφορούν στις παθήσεις του μαστού. Η Χειρουργική είναι η πρώτη συνήθως ειδικότητα στη αντιμετώπιση εκείνων των βλαβών που απαιτούν εξαίρεση, τόσο καλοήθων αλλά κυρίως κακοήθων. Ιδιαίτερα για τις κακοήθεις που είναι οι συχνότερες, το ΤμήμαΜαστού είναι εξοπλισμένο και επανδρωμένο με όλες τις συναφείς ειδικότητες που συμβάλουν στην πλήρη και έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενών αυτών. Η Ογκολογία, η Ακτινοθεραπεία, η Ακτινοδιαγνωστική, η Παθολογοανατομία, η Πυρηνική ιατρική και με τη βοήθεια συναφών κλινικών ειδικοτήτων όπως της Γυναικολογίας, της Πλαστικής Χειρουργικής αλλά και άλλων όπου αυτό απαιτείται, συγκροτούν ένα οπλοστάσιο με μοντέρνα μηχανήματα ικανά προς άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων και ικανοποιητική θεραπεία και ανακούφιση των ασθενών που προσέρχονται στο Τμήμα Μαστού του ΙΑΣΩ Θ.

Σήμερα, με τις νεότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους της ιατρικής επιστήμης, ένα 65 με 70% των καρκινοπαθών καταλήγουν σε ίαση. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να γίνει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, νωρίς στην πορεία της νόσου και σωστή αντιμετώπιση με τις νεότερες μεθόδους.

Ο Καθ. κοςΧατζηθεοφίλου μας πληροφορεί ότι για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, κρίσιμη είναι και η συμμετοχή του ίδιου του ασθενή. Ο καθένας από εμάς έχει υποχρέωση να επισκέπτεται τον ιατρό του προκειμένου να διενεργεί όλους τους τακτικούς προληπτικούς ελέγχους, όπως για παράδειγμα testpap για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας,μαστογραφίαγια καρκίνο του μαστού, κολονοσκόπηση για τον καρκίνο του παχέος Εντέρου και Ορθού, PSA για καρκίνο του Προστάτη, Ακτινογραφία Θώρακος για τον καρκίνο του πνεύμονα. Οασθενής, όταν παρατηρήσει στο σώμα του παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό πρέπει άμεσα να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου