ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση «ενισχύει» τη φυματίωση ~ Διαδικτυακή συζήτηση

η-κρίση-ενισχύει-τη-φυματίωση-διαδι-583148

Τρεις κλινικές ενώνουν τις δυνάμεις τους, με πρωτοβουλία της Πνευμονολογικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Η αύξηση των περιστατικών φυματίωσης, που καταγράφεται στη διάρκεια της κρίσης, βρίσκεται στο επίκεντρο πρωτότυπης δράσης, στην οποία συμμετέχουν τρεις κλινικές της χώρας

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για τη φυματίωση (24η Μαρτίου) η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας μαζί με τις Πνευμονολογικές Κλινικές των Νοσοκομείων Κέρκυρας και Χίου διοργανώνουν κοινή διαδικτυακή εκδήλωση αύριο Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 13.30.

H φυματίωση παραμένει η πρώτη λοιμώδης αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε μέρα περίπου 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη φυματίωση και σχεδόν 30.000 άνθρωποι ημερησίως αρρωσταίνουν από την ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. H παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της νόσου έσωσε 54 εκατομμύρια ζωές από το 2000 και μείωσε τη θνητότητα από τη νόσο μέχρι 42%.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης κατέστησε σαφές ότι η φυματίωση ταυτίζεται με την κρίση, την οικονομική ύφεση και τις συνθήκες φτώχειας. Όπως σημείωσε, γενεσιουργοί παράγοντες είναι «η φτώχεια, η μετανάστευση, οι κακές συνθήκες ζωής και ο συγχρωτισμός».

Ακριβή στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν, καθώς πολλά περιστατικά δεν δηλώνονται, ενώ στόχος των διοργανωτών της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή χρήσιμων επιστημονικών απόψεων.

Η εκδήλωση

Στην κοινή διαδικτυακή εκδήλωση των τριών κλονικών, από την αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας θα μιλήσουν οι: Σοφία Καλατζή εκ μέρους ομάδας φοιτητών Ιατρικής με θέμα «Επιδημιολογία της φυματίωσης στη Θεσσαλία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης », Σοφία Γουργουλιάνη με θέμα «Η φυματίωση στον κινηματογράφο» και η Αννίτα Πρασσά «Ερωτες στα χρόνια της φυματίωσης».

Από την αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κέρκυρας θα μιλήσει ο Ηλίας Παπανικολάου με θέμα «Επιδημιολογία της φυματίωσης στην Κέρκυρα», ενώ από την αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου θα μιλήσει ο Σπύρος Γιάνναρης με θέμα «Επιδημιολογία της φυματίωσης στη Χίο, σχέση με τη μεταναστευτική κρίση».

Την εκδήλωση συντονίζει η Ειρήνη Γερογιάννη επιμελήτρια Α’, υπεύθυνη του αντιφυματικού ιατρείου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στις αίθουσες των κλινικών και διαδικτυακά στη διεύθυνση http://live.uth.gr κανάλι1.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου