ΥΓΕΙΑ

Ασκήσεις μυών του πυελικού εδάφους

ασκήσεις-μυών-του-πυελικού-εδάφους-601361

Του Ζαχαρίου Αθανάσιου,

Χειρουργού Ουρολόγου FEBU, Διδάκτορος Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους ή ασκήσεις Kegel αποτελούν το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της ακράτειας κατά την προσπάθεια. Είναι μια ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος χωρίς παρενέργειες, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη συνέχιση της θεραπείας με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.

Προτάθηκαν για πρώτη φορά το 1932 από τον Joshua Davies με σκοπό την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους, ενώ ο A Kegel πρότεινε την εφαρμογή τους με ταυτόχρονη χρήση biofeedback (βιοανάδρασης) από το 1947.

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος, που περιγράφει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Δεν πρόκειται για μία νόσο, αλλά για ένα σύμπτωμα. Ακράτεια κατά την προσπάθεια είναι η απώλεια ούρων που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, όπως για παράδειγμα με κινήσεις του σώματος, με βήχα ή με φτάρνισμα. Η έντονη σωματική δραστηριότητα, ο χρόνιος βήχας, η ηλικία, καθώς και η κληρονομικότητα είναι παράγοντες, οι οποίοι συμμετέχουν στην εμφάνιση της ακράτειας κατά την προσπάθεια.

Οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες. Η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, χωρίς να θεωρείται φυσιολογική συνέπεια της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες 40 – 65 ετών και 3 στις 10 γυναίκες άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό.

Τι είναι το πυελικό έδαφος;

Οι μύες του πυελικού εδάφους στο ουροποιητικό – γεννητικό σύστημα της γυναίκας χρησιμεύουν στη στήριξη της ουροδόχου κύστης, της μήτρας και του παχέος εντέρου, βοηθώντας στην καλύτερη λειτουργία τους. Οι μύες του πυελικού εδάφους συμμετέχουν επίσης και συντελούν στην ομαλή σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας.

Τι είναι οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους;

Με τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους, σε συνδυασμό με τη βιοανάδραση, επιδιώκεται η ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν την ουρήθρα και την κύστη, δηλαδή των μυών του πυελικού εδάφους. Σε ήπιες και μέτριες μορφές ακράτειας, οι ασκήσεις μπορεί να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ακράτειας (ποσοστό 50% μετά από 12 εβδομάδες). Καλό είναι οι ασκήσεις να γίνονται με τη βοήθεια και την επίβλεψη εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με φάρμακα που βοηθούν τη σύσπαση του σφιγκτήρα.

Εχει αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός biofeedback, ασκήσεων πυελικού εδάφους και φαρμακευτικής θεραπείας είναι σαφώς αποτελεσματικότερος από την απλή φαρμακευτική θεραπεία. Αναμφισβήτητα αποτελούν μια πιο φιλική πρόταση στη γυναίκα σε σχέση με τη χειρουργική επέμβαση.

Γιατί είναι σημαντικές οι ασκήσεις πυελικού εδάφους;

Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους είναι ένας ήπιος τρόπος αντιμετώπισης της ακράτειας. Η ακράτεια ούρων συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής, μείωση της αυτοπεποίθησης και μείωση της σεξουαλικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Η γυναίκα με το πρόβλημα καταλήγει να ζει με πάνες, που πέρα από τα ζητήματα υγιεινής και τα ιατρικά προβλήματα που δημιουργούν, όπως ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες και δερματοπάθειες, οδηγούν τον ασθενή σε κοινωνική απομόνωση. Συχνά, η ακράτεια οδηγεί σε κατάθλιψη, με δραματικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών όσο και των οικείων τους.

Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους επιτρέπουν την περαιτέρω αντιμετώπιση του συμπτώματος με άλλους τρόπους θεραπείας και δεν έχουν παρενέργειες.

Δυστυχώς, ενώ περισσότερες από 7 στις 10 περιπτώσεις ακράτειας μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, πάνω από τις μισές γυναίκες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια, αλλά περιορίζονται σε μη ιατρικές πηγές ενημέρωσης και στη χρήση πάνας ακράτειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου