ΤΟΠΙΚΑ

Αλέξανδρος Δούρας: Ανθεκτική η καρδιά, αλλά…

αλέξανδρος-δούρας-ανθεκτική-η-καρδιά-601539

Πώς από μία απλή ίωση μπορεί να οδηγήσει σε μυοκαρδίτιδα – Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς – Μεμονωμένο το περιστατικό με την τραγική κατάληξη της 16χρονης στα Τρίκαλα

Τα πράγματα στη θέση τους, ως προς την επιστημονική διάσταση, βάζει σήμερα μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Αλέξανδρος Δούρας, κηρύσσοντας «λήξη συναγερμού» στον απόηχο της τραγικής κατάληξης που είχε ένα 16χρονο κορίτσι από τα Τρίκαλα που έσβησε μετά από ίωση που εξελίχτηκε με μυοκαρδίτιδα.

Το συγκεκριμένο θλιβερό περιστατικό προκάλεσε έντονη ανησυχία, σε συνδυασμό μάλιστα με την ένταση που επιμένει να έχει παρότι διανύουμε τον Μάρτιο, η εποχική γρίπη και το στέλεχος Η1Ν1 που ευθύνεται για τον θάνατο 91 ανθρώπων.

Πώς όμως μία απλή ίωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στην καρδιά;

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Αχιλλοπουλείου και μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Αλέξανδρος Δούρας είναι σαφής μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Δεν χρειάζεται πανικός. Το δυσάρεστο γεγονός του θανάτου ενός 16χρονου παιδιού που είχε ίωση η οποία εξελίχτηκε σε μυοκαρδίτιδα, δεν αποτελεί τον «κανόνα», αλλά την εξαίρεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο όποιος προσβληθεί από μία ίωση, ότι θα εξελιχτεί σε μυοκαρδίτιδα» εξηγεί ο ίδιος. Την ίδια ώρα όμως συνιστά, αν υπάρχουν συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος, αστάθεια, αδυναμία και συνεχή κόπωση, να ζητείται η γνώμη των γιατρών.

Η διαχείριση περιστατικών στο Νοσοκομείο Βόλου

Σύμφωνα με τον κ. Δούρα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων η μυοκαρδίτιδα είναι μια ήπια κατάσταση που υποχωρεί πλήρως με ή χωρίς θεραπεία, σπανιότερα μάλιστα μπορεί να είναι πολύ σοβαρή.

Την άποψή του αυτή τη στηρίζει σε μελέτη που έχει γίνει από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στην οποία μάλιστα συμμετείχε και το Νοσοκομείο Βόλου.

Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε πως η μυοκαρδίτιδα είναι απόρροια ίωσης του αναπνευστικού συστήματος και γαστρεντερίτιδας.

Οι πιθανότητες κάποιος ιός να εξελιχτεί σε μυοκαρδίτιδα είναι μόλις 1/100, αν και κατά τη διάρκεια εποχικών ιώσεων αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 3% έως 5%. Με την κατάλληλη θεραπεία τα περισσότερα από τα κρούσματα που εξελίσσονται σε μυοκαρδίτιδα θεραπεύονται, αν δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας. Μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 25% μπορεί να έχει επιδείνωση η οποία μπορεί να εξελιχτεί σε καρδιακή ανεπάρκεια. Το ποσοστό που μπορεί ένα κρούσμα μυοκαρδίτιδας να εξελιχτεί σε θανατηφόρο έχει αποτυπωθεί, με βάση την ίδια μελέτη στο 5%.

Στον Βόλο τα τελευταία χρόνια έχουν νοσηλευτεί στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου 30 περίπου περιστατικά μυοκαρδίτιδας, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία χωρίς να υπάρξει αρνητική έκβαση.

Προσβάλλει… νεαρές ηλικίες

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η μυοκαρδίτιδα «χτυπά» νεαρά άτομα. Ενα ποσοστό 50% πρόκειται για ηλικίες από 20 – 40 χρόνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα μυοκαρδίτιδας, ένα ποσοστό 15% πρόκειται για άτομα κάτω των 18 ετών ενώ ένα 5% αφορά σε παιδιά.

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκάρδιο). Επηρεάζει τον μυ και το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, μειώνοντας την ικανότητά της να αντλεί αίμα και προκαλώντας αρρυθμίες.

Στις σοβαρές περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας η καρδιά αποδυναμώνεται τόσο ώστε να μην διοχετεύεται αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Επίσης, μπορούν να σχηματιστούν θρόμβοι, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σε περίπτωση ήπιας μυοκαρδίτιδας ή στα αρχικά στάδια, μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα ή να είναι ήπια, όπως πόνος στο στήθος ή δύσπνοια. Σε σοβαρές περιπτώσεις ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία της νόσου.

«Σε κάθε περίπτωση σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις – προσθέτει ο κ. Δούρας – καλό θα είναι να υπάρχει επικοινωνία με τον γιατρό. Ειδικά μάλιστα αν ο ασθενής έχει περάσει πρόσφατα μια λοίμωξη, δεν είναι κακό να ζητήσει την επιστημονική γνώμη ενός γιατρού».

Οπως καταλήγει ο διευθυντής της Καρδιολογικής, «η έγκαιρη διάγνωση είναι το «κλειδί» για την πρόληψη μακροπρόθεσμης καρδιακής βλάβης».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου