ΔΙΕΘΝΗ

Μία εβδομάδα χωρίς φαγητό: Μια επικίνδυνη «μόδα» ανθίζει στη Ρωσία

μία-εβδομάδα-χωρίς-φαγητό-μια-επικίνδ-607868

Η απώλεια βάρους είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον κόσμο και κατά καιρούς βγαίνουν νέοι μέθοδοι και δίαιτες. Ωστόσο, στη Ρωσία η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε λογική, καθώς έχουν ξεκινήσει να καταφεύγουν σε ακραίες πρακτικές όπως η… αποχή από το φαγητό.

Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί ειδικά σπα – «κλινικές» που υποστηρίζουν τη μέθοδο αυτή. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο κόσμος πληρώνει χρήματα στα κέντρα αυτά για να τους βοηθήσουν να μην τρώνε καθόλου για μια εβδομάδα ή και περισσότερο.

Κατά κύριο λόγο, οι κλινικές αυτές προσφέρουν ασκήσεις ηρεμίας και περιποίηση για να κάνουν τους πελάτες τους να ξεχάσουν την πείνα τους. Για παράδειγμα, το πρωί οι «ασθενείς» μπορούν να απολαύσουν μια συνεδρία γιόγκα, έπειτα να βγουν βόλτα στη φύση και αργότερα να κάνουν βουτιές στην πισίνα.

Όπως αναφέρει ο Αλεξάντερ Μπαρβίνσκι, ιδιοκτήτης ενός τέτοιου σπα, στο Russia Beyond, οι πελάτες του χρειάζονται αυτή τη βδομάδα «αποτοξίνωσης» για να μπορέσουν να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας τους.

Πολλοί πελάτες ισχυρίζονται πως μετά την επίσκεψή τους σε ένα τέτοιο μέρος νοιώθουν καλύτερα τις επόμενες μέρες, ενώ άλλοι πως χάνουν κιλά και πόντους όσο βρίσκονται στις κλινικές αυτές.

Όμως, όπως είναι φυσικό, και σύμφωνα με ειδικούς, η τακτική αυτή κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους.

Είναι αλήθεια πως ο οργανισμός μπορεί να αντέξει εβδομάδες χωρίς φαγητό, ωστόσο η πρακτική αυτή βλάπτει την υγεία.

Ερευνες που έχουν γίνει πάνω σε ζώα έχουν δείξει πως μειώνοντας κατά 10 με 40% τις θερμίδες, μπορεί να οδηγήσουν ένα ζώο σε μακροζωία, ωστόσο αυτό δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλα τα ζώα και τους οργανισμούς. Μάλιστα, κάποιες έρευνες έχουν δείξει το ακριβώς αντίθετο.

Ακόμη ένας λόγος πάντως που τέτοιου είδους δίαιτες κάνουν κακό σε έναν οργανισμό είναι πως η έλλειψη τροφής μπορεί να κάνει το αίμα εξαιρετικά όξινο καθώς το σώμα χρησιμοποιεί γλυκόζη και χρειάζεται υδατάνθρακες και ενέργεια.

Επίσης, όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει τους υδατάνθρακες που χρειάζεται για να επιβιώσει, μετατρέπει το φαγητό σε λίπος και όχι ενέργεια και σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει και θάνατος.

Παρότι σε μερικούς ανθρώπους τα σπα αυτά μπορεί να μοιάζουν σαν τη λύση στο πρόβλημα του βάρους τους, η έλλειψη φαγητού σίγουρα δεν βοηθάει κανέναν να δημιουργήσει το σώμα που -ίσως- ονειρεύεται.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε πάνω στην απώλεια βάρους ή πριν ξεκινήσετε κάποια δίαιτα, καλό θα είναι να επισκεφτείτε έναν διατροφολόγο/διαιτολόγο ή γιατρό.

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου