ΥΓΕΙΑ

ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ «μυγάκια»

αποκολληση-υαλοειδουσ-μυγάκια-624351

Του ΝΤΑΦΟΥ Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ,

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ, Υπ. ΔΙΔΑΚΤΩΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ,

Συνεργάτη ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΚΛΙΝΙΚΗΣ «ΕΛΠΙΣ», ΚΛΙΝΙΚΗΣ «ΆΝΑΣΣΑ»

Στο εσωτερικό του το μάτι περιέχει κατά κύριο λόγο το λεγόμενο υαλοειδές σώμα, μια ουσία σε μορφή γέλης. Βοηθά κυρίως στη διατροφή, στην προφύλαξη και στη διατήρηση του σφαιρικού του σχήματος. Εκατομμύρια λεπτεπίλεπτες ίνες συνυφαίνονται εντός του υαλώδους και συνάπτονται με την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς.

Οσο μεγαλώνουμε, το υαλοειδές συρρικνώνεται και αυτές οι ευαίσθητες ίνες έλκουν την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Η πίεση που ασκείται οδηγεί πολλές φορές στη ρήξη των ινών, με αποτέλεσμα το υαλοειδές να αποχωρίζεται από τον αμφιβληστροειδή. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται αποκόλληση υαλοειδούς.

Συμπτώματα

Η αποκόλληση υαλοειδούς προκαλεί την εντύπωση ότι ο ασθενής βλέπει λάμψεις (φωταψίες), ενώ είναι το πιο συχνό αίτιο μυιοψιών (αναφέρονται και σαν «μυγάκια»).Οι μυιοψίες είναι στην πραγματικότητα μικρές συμπυκνώσεις του υαλοειδούς. Μπορεί συχνά να φαίνονται κοιτάζοντας σε μια καθαρή επιφάνεια, όπως σε έναν άσπρο τοίχο ή έναν γαλάζιο ουρανό με διαφορετικά σχήματα, μικρές κουκίδες, κύκλοι, γραμμές, σαν κινούμενη διαφανής μεμβράνη ή ιστός αράχνης. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν θολή όραση πράγμα ιδιαίτερα ενοχλητικό, ειδικά κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.

Πιο συχνά εμφανίζεται σε:

  • ηλικία άνω των 40 ετών
  • μυωπία
  • εγχείρηση καταρράκτη
  • επέμβαση καψουλοτομής – δευτερογενούς καταρράκτη – με YAG λέιζερ
  • ιστορικό προηγούμενης φλεγμονής μέσα στο μάτι.

Επιπλοκές

Αντουαλοειδές αποχωριστεί με «απότομο τρόπο» ή ο αμφιβληστροειδής είναι λεπτός ενδέχεται να δημιουργηθεί ρωγμή (εμφάνιση νέων λάμψεων). Μερικές φορές μπορεί να συνοδεύεται και από αιμορραγία (εμφάνιση πολλών νέων μυοψιών). Παρόλα αυτά, μόνο ένα μικρό ποσοστό (1 στις 200) των αποκολλήσεων υαλοειδούς θα καταλήξει σε ρωγμή.

Εάν ο αμφιβληστροειδής σχιστεί, υγρό προερχόμενο από την κοιλότητα του ρευστοποιημένου υαλοειδούς, περνά μέσω της ρωγμής και συσσωρεύεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα προοδευτικά αυτός να αρχίσει να αποκολλάται (εμφάνιση μαύρης κουρτίνας στο οπτικό πεδίο).

Θεραπεία

Συνήθως δεν χρειάζεται κάποιο είδος θεραπείας, παρά μόνο τακτική παρακολούθηση, για να αποκλειστεί η ύπαρξη ρωγμής ή αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή.

Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεχτικοί τον πρώτο μήνα και να αποφεύγουν να σηκώνουν μεγάλα βάρη, να σκύβουν απότομα ή να κάνουν απότομες κινήσεις. Οι μυιοψίες από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν, δεν υπάρχει τρόπος να υποχωρήσουν τελείως, αλλά παραμένουν ορατές και απλά συνηθίζεται η παρουσία τους. Πολλές από αυτές θα γίνουν λιγότερο έντονες με το πέρασμα του χρόνου και συνεπώς λιγότερο ενοχλητικές.

Εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη ρωγμής στον αμφιβληστροειδή, τότε συνιστάται άμεση εφαρμογή Argon Laser ή κρυοπηξίας για να περιχαρακωθεί η ρωγμή και να αποτραπεί ο κίνδυνος αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Η αμφιβληστροειδική αποκόλληση απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση (υαλοειδεκτομή) για την αποκατάστασή της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου