Οι μεγάλες μερίδες των εστιατορίων μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας

Τελευταία ενημέρωση: 2019-02-11, 13:22:14
Οι μεγάλες μερίδες των εστιατορίων μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας

Του Καραγιάννη Νικόλαου BSc, SRD, MPhil,

Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου - Ερευνητή

 

Τ. Οικονομάκη 41 (με Σ. Σπυρίδη), Βόλος

Phone: 24210 31737

Mobile: 6977 410 239

Email: nikar24@hotmail.com

Web: dietetics.com.gr

Είναι μια κλασική πρακτική για όσους επιθυμούν να μειώσουν το βάρος τους να αποφεύγουν την κατανάλωση φαγητού από ταχυφαγεία, γιατί είναι γνωστό ότι τα γεύματα/πιάτα που προσφέρουν είναι υψηλά σε λίπος και θερμιδική αξία. Σε μια παλιότερη έρευνα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Tufts της Αμερικής παρατήρησαν ότι εξίσου θερμιδογόνα είναι και τα γεύματα/πιάτα τα οποία προσφέρονται από τα εστιατόρια της Αμερικής. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να επεκτείνουν την έρευνά τους και σε άλλες χώρες και να μελετήσουν τις θερμιδικές αξίες γευμάτων/πιάτων από εστιατόρια και ταχυφαγεία. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες συνέλλεξαν γεύματα/πιάτα από τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Φινλανδία, την Γκάνα και την Ινδία, καθώς και από 5 καντίνες εργασιακών χώρων της Φινλανδίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στην Κίνα η μέση θερμιδική αξία των γευμάτων/πιάτων που μελετήθηκαν ήταν η χαμηλότερη και πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τη μέση θερμιδική αξία ενός γεύματος/πιάτου στην Αμερική (719 θερμίδες ανά γεύμα vs. 1.088 θερμίδες ανά γεύμα). Σε γενικές γραμμές η μέση θερμιδική αξία των γευμάτων/πιάτων που πρόσφεραν τα ταχυφαγεία ήταν χαμηλότερη από αυτή των εστιατορίων (809 θερμίδες ανά γεύμα vs. 1.317 θερμίδες ανά γεύμα).

Οι εργασιακές καντίνες στη Φινλανδία πρόσφεραν γεύματα/πιάτα τα οποία είχαν 25% λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τη μέση θερμιδική αξία των ταχυφαγείων και εστιατορίων της Φινλανδίας (880 θερμίδες ανά γεύμα vs. 1.166 θερμίδες ανά γεύμα). Το 94% των γευμάτων/πιάτων όλων των εστιατορίων και το 72% των γευμάτων/πιάτων όλων των ταχυφαγείων που μελετήθηκαν από όλες τις χώρες περιείχαν από 600 θερμίδες και πάνω, ενώ 3% των γευμάτων/πιάτων από εστιατόρια τεσσάρων χωρών (Αμερική, Βραζιλία, Ινδία και Γκάνα) περιείχαν από 2.000 θερμίδες και πάνω. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένας άνθρωπος δεν έχει απαραίτητα μόνο ένα γεύμα την ημέρα και συνεπώς θα καταναλώσει επιπλέον θερμίδες μέσα από επιπλέον γεύματα. Επίσης, όταν επισκεπτόμαστε ένα εστιατόριο δεν θα περιοριστούμε μόνο στο κύριο πιάτο, αλλά θα καταναλώσουμε επιπλέον θερμίδες από τα ορεκτικά που θα παραγγείλουμε και από τα ροφήματα που θα καταναλώσουμε παράλληλα με το γεύμα μας, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον συγκεντρωτικό αριθμό θερμίδων που λαμβάνουμε. Είναι λογικό και επόμενο ότι αν κάποιος καταναλώνει φαγητό ιδικά σε εστιατόρια δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετά επιρρεπής να υποπέσει σε πολύ υψηλή κατανάλωση θερμίδων.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
8
=