Τα εγκεφαλικά επεισόδια: Στον απόηχο παρουσίασης της επιδημιολογικής μελέτης

Τελευταία ενημέρωση: 2019-02-08, 15:59:21
Τα εγκεφαλικά επεισόδια: Στον απόηχο παρουσίασης της επιδημιολογικής μελέτης

Του Κωνσταντίνου Γάτου,

Νευρολόγου – Ψυχιάτρου, Διευθυντή Νευρολογικής Κλινικής «Αγιος Γεώργιος»,

Επιστημονικού Υπεύθυνου Ινστιτούτου Νόσου Alzheimer

 

Από χθες τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι θερίζουν ο καρκίνος και τα εγκεφαλικά επεισόδιαστην πόλη του Βόλου. Για τον καρκίνο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Όσον αφορά, όμως, τα εγκεφαλικά επεισόδια όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν σύμφωνα με τα στατιστικά της κλινικής μας, αλλά και των άλλων νευρολογικών – νευροψυχιατρικών κλινικών της πόλης μας.

Η εικόνα αυτή κατά τη γνώμη μου της αύξησης των εγκεφαλικών επεισοδίων δεν είναι σωστή για τους εξής λόγους:

Οι άνθρωποι σήμερα έχουν μάθει τι φταίει και προκαλούνται τα εγκεφαλικά επεισόδια, έχουν ευαισθητοποιηθεί απέναντι σε αυτό το θέμα και φροντίζουν να παίρνουν τα μέτρα τους όπως για παράδειγμα εξετάζονται και παρακολουθούνται τακτικά για υπέρταση, σάκχαρο, χοληστερίνη, ελέγχονται για τυχόν καρδιοπάθειες, διαχειρίζονται με κάθε τρόπο τους στρεσογόνους παράγοντες που πιθανώς επηρεάζουν τη ζωή τους, προσπαθούν για έναν υγιεινό τρόπο ζωής αλλάζοντας τη διατροφή τους ενώ εντάσσουν στην καθημερινότητά τους την άσκηση. Γνωρίζοντας, λοιπόν, τη συμπτωματολογία και μόλις αισθανθούν κάτι που να τους παραπέμπει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, απευθύνονται αμέσως στο νοσοκομείο όπου η εμπειρία των γιατρών είναι μεγάλη ενώυπάρχουν τα μέσα για τη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εξάλλου δεν συναντάμε πλέον τις αναπηρίες που άφηναν στο παρελθόν τα εγκεφαλικά επεισόδια ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι και η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας οφείλεται εν μέρει στην πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

To γεγονός ότι σύμφωνα με την μελέτη στην πόλη του Βόλου καταγράφονται περισσότερα κρούσματα εγκεφαλικών επεισοδίων σε σχέση με άλλες πόλεις, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει ώστε να αναζητήσουμε και να εντοπίσουμε, τι είναι αυτό που υπάρχει στην πόλη του Βόλου και προκαλεί αυτό το φαινόμενο.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
5
=