Σε έξαρση η γρίπη: «Καμπανάκι» και στα σχολεία

Τελευταία ενημέρωση: 2019-02-06, 19:49:31
Σε έξαρση η γρίπη: «Καμπανάκι» και στα σχολεία

Με τα κρούσματα της εποχικής γρίπης να αυξάνονται ραγδαία, αναμένονται με μεγάλη ανησυχία τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ που θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, οι νεκροί ήταν 18 και τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 117. Μέσα σε μια εβδομάδα, τουλάχιστον 4 νεκροί προστέθηκαν στη λίστα, με τον αριθμό να εκτοξεύεται στους 22, ενώ άγνωστο παραμένει πόσα είναι τα κρούσματα. 

Ειδικότερα, δύο ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θανάτων από τον ιό Η1Ν1 στη Κέρκυρα με θύματα δύο νέους ανθρώπους, ενώ ακόμα δύο κατεγράφησαν στην Κρήτη, μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ηλικίας 78 ετών, κι ενός πεντάχρονου κοριτσιού που έχασε τη ζωή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Το άτυχο κοριτσάκι, σύμωνα με τις εργαστηριακές εξετάσεις είχε προσβληθεί από τον ιό, ενώ παράλληλα είχε σταφυλόκοκκο. 

Το καμπανάκι για την εποχική γρίπη χτύπησε και το υπουργείο Παιδείας που με εγκύκλιο του δίνει οδηγίες για την πρόληψη. Σημειώνεται ότι 26 παιδιά νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παιδών και το Νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού" εκ των οποίων το 80% νοσούν. 

Ολόκληρη η εγκύκλιος:

Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση της εποχικής γρίπης, συστήνονται στις σχολικές μονάδες οι ακόλουθες οδηγίες με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσής της:

1.Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

2.Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως: 

-Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

-Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

-Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.

-Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. 

-Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές σχολικών μονάδων να ενημερώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων)

Κατεβάστε από εδώ την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας

 

[thetoc.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
7
=