ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα: Οι δύο όψεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου

ερευνα-οι-δύο-όψεις-του-ηλεκτρονικού-τ-634720

Eνδιαφέροντα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσιάζονται σήμερα σε διεθνές συμπόσιο στη Λάρισα

Τις δύο όψεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου έρχεται να αποκαλύψει πρωτοποριακή έρευνα του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την ίδια ώρα που το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενοχοποιείται για την ανάπτυξη ελευθέρων ριζών που συνδέονται με μια σειρά ασθενειών από διαβήτη και καρδιαγγειακά έως και καρκίνο, έρευνα του Π.Θ. έρχεται να καταδείξει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αντιστρόφως ανάλογα, να ευνοείται δηλαδή η ανάπτυξη αντιοξειδωτικών έναντι των ελευθέρων ριζών εάν το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελείται από εκχυλίσματα όπως το μήλο ή η μέντα!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω είναι αποτελέσματα ενδιαφέρουσας έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο διήμερο διεθνές συμπόσιο Τοξικολογίας ξεκίνησε σήμερα Σάββατο στις 11 το πρωί στη Βιόπολη Λάρισας από το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Τοξικολογία» του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε ξεχωριστές ενότητες του συμποσίου θα παρουσιασθούν οι διπλωματικές εργασίες των φοιτητών του προγράμματος, ενώ το μεταπτυχιακό «Τοξικολογία» θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σήμερα το απόγευμα.

Η σημερινή πρώτη μέρα του συμποσίου θα κλείσει με μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση από το συγκρότημα Vernissage, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κερδίζει έδαφος το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές και άλλες ασθένειες παγκοσμίως και έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση πρώιμου θανάτου. «Στο πλαίσιο της μείωσης της βλάβης του καπνίσματος, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση της χρήσης εναλλακτικών τρόπων καπνίσματος μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων πρόσληψης νικοτίνης. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς θεωρείται ασφαλέστερο από το συμβατικό τσιγάρο και επικρατεί η αντίληψη ότι αποτελεί πιθανό εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος. Οι οξείες επιπτώσεις από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν μελετηθεί εκτενώς, ωστόσο οι μακροχρόνιες πιθανές δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες», επισημαίνει ο ίδιος.

Η έρευνα

Στη συγκεκριμένη έρευνα επιχειρήθηκε να σκιαγραφηθεί η επίδραση των υγρών αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην οξειδοαναγωγική κατάσταση ανθρώπινων ενδοθηλιακών κυττάρων. Υγρό που χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο τοποθετήθηκε σε κύτταρα σε μικρές ποσότητες, αντίστοιχες με αυτές που απορροφώνται κατά το κάπνισμα.

Αρχικά προσδιορίστηκε η κυτταροτοξική δράση των υγρών αναπλήρωσης με μέτρηση της βιωσιμότητας των κυττάρων. Στη συνέχεια προσδιορίστηκαν με κυτταρομετρίας ροής τα επίπεδα της γλουταθειόνης και των ελευθέρων ριζών. Ακολούθησε φασματοφωτομετρικός προσδιορισμός της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας, του βαθμού λιπιδικής υπεροξείδωσης (TBARS) και του βαθμού πρωτεΐνικής οξείδωσης με προσδιορισμό των πρωτεϊνικών καρβονυλίων.

Αντιοξειδωτικά τα υγρά με εκχύλισμα μήλου και μέντας

Τα αποτελέσματα έδειξαν διαταραχή της οξειδοαναγωγικής ισορροπίας υπέρ των ελευθέρων ριζών στα υγρά αναπλήρωσης που είχαν γεύση καπνικού ενώ τα υγρά με γεύση βανίλιας επέδειξαν ένα πιο πολύπλοκο προφίλ ανάλογα με την περιεκτικότητα σε νικοτίνη. Αυτό σημαίνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο οποίο χρησιμοποιείται υγρό με γεύση καπνού φαίνεται να ευνοεί την ανάπτυξη των ελευθέρων ριζών και να προκαλεί αντίστοιχους κινδύνους για καρδιαγγειακά και καρκίνο όπως το συμβατικό τσιγάρο.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης αφορά τα υγρά με γεύση μήλο και μέντα. «Τα συγκεκριμένα υγρά που χρησιμοποιήσαμε φάνηκε να ενεργοποιούν την αντιοξειδωτική άμυνα για να προστατεύσουν τα κύτταρα από τις δυσμενείς επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών. Έγινε φανερό πως οι αρωματικές ύλες που περιέχονται στα υγρά αναπλήρωσης παίζουν καίριο ρόλο στη μεσολαβούμενη από το οξειδωτικό στρες επαγόμενη τοξικότητα των υγρών αναπλήρωσης», αναφέρει ο κ. Κουρέτας.

Κέντρο τοξικότητας

Οπως επισημαίνει ο κ. Κουρέτας η ενεργοποίηση της αντιοξειδωτικής άμυνας των κυττάρων φάνηκε για συγκεκριμένους τύπους υγρών με συγκεκριμένα εκχυλίσματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει για όλα τα υγρά. Η μεγάλη ποικιλία των εμπορικά διαθέσιμων υγρών αναπλήρωσης και της πληθώρας των διαφορετικών γεύσεων που κυκλοφορούν καθιστά επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη και αποσαφήνιση του ρόλου των συστατικών των υγρών στην τοξικότητά τους.

«Εμείς μελετούμε από το 2012 την τοξικότητα των υγρών του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οποιος θέλει να διαπιστώσει αν τα υγρά που εμπορεύεται είναι επιβλαβή ή ωφέλιμα για τον χρήστη ηλεκτρονικού τσιγάρου, μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς. Και να χρησιμοποιήσει και για διαφημιστικούς σκοπούς τα αποτελέσματα της έρευνάς μας», σημείωσε ο κ. Κουρέτας υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η λειτουργία του εργαστηρίου ως κέντρου αναφοράς σε όλη την Ελλάδα για τη μελέτη της τοξικότητας του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου