ΥΓΕΙΑ

Aλλάξτε διάθεση ενόψει Χριστουγέννων…

aλλάξτε-διάθεση-ενόψει-χριστουγέννων82-679544

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Τις μέρες των Χριστουγέννων κάθε χρόνο συμβαίνει κάτι μοναδικό… όλα γύρω μας αλλάζουν και αποκτούν μια ιδιαίτερη αίσθηση ομορφιάς και αγάπης, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει κανείς. Επομένως, η διάθεση όλων επηρεάζεται καθώς, έστω και για λίγο, η σκέψη όλων μας επιστρέφει στους ανθρώπους που αγαπάμε και στο πώς μπορούμε να τους δείξουμε την αγάπη μας. Τα Χριστούγεννα για τους περισσότερους ανθρώπους σηματοδοτούν ημέρες χαράς, διασκέδασης γεμάτες με δώρα, εκπλήξεις και πράξεις αγάπης. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι οι οποίοι για πολλούς και διαφορετικούς λόγους δε βιώνουν αυτά τα ευχάριστα συναισθήματα αντιθέτως νιώθουν μεγάλη μελαγχολία και άσχημα συναισθήματα.

Τι μπορεί να κάνει κανείς για να βελτιώσει τη διάθεσή του ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών;

  • Tα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή συνυφασμένη με την οικογένεια, με όμορφες εικόνες όπως, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, η ζεστασιά του σπιτιού και η συντροφιά των μελών της οικογένειάς μας. Σκεφτείτε λοιπόν τα παιδικά σας χρόνια, αν μπορείτε να θυμηθείτε γιορτές με όλη την οικογένεια μαζεμένη, το πιθανότερο είναι ότι θα αισθανθείτε χαρά. Οι γιορτές των Χριστουγέννων με τη γιαγιά, τον παππού, με θείους και ξαδέρφια, είναι από τις καλύτερες εμπειρίες και αν εσείς τις έχετε βιώσει, αξίζει να δώσετε την ευκαιρία και στα παιδία σας να ζήσουν τέτοιες ευτυχισμένες στιγμές.
  • Αντίθετα, για τους ενήλικες που οι γιορτές των Χριστουγέννων δε φέρνουν ευχάριστες αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια, είναι μια ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν κάποιες αλλαγές ώστε να καλύψουν τα κενά που έχουν από τα παιδικά τους χρόνια. Οι γιορτές λοιπόν, μπορεί να είναι η ευκαιρία να «ζήσουν» όμορφες αναμνήσεις, ώστε να μην παραμένουν στην πίκρα της παιδικής ηλικίας. Επομένως, αν έχετε τη δυνατότητα να καλέσετε όλη την οικογένεια για να γιορτάσετε μαζί τα Χριστούγεννα, δε θα πρέπει να διστάσετε καθόλου. Φυσικά ενδέχεται να χρειαστεί να κουραστείτε κάπως περισσότερο, αλλά αξίζει τον κόπο να παραβλέψετε την κούρασή σας και να ενώσετε την οικογένεια προσφέροντας χαρά στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε επίσης στα παιδιά σας ότι οι μέρες των Χριστουγέννων είναι παραδοσιακά οικογενειακές και μεγαλώνοντας και εκείνα θα χαίρονται να συγκεντρώνουν την οικογένεια κατά τη διάρκεια αυτών των εορτών.

Ευχάριστα αποτελέσματα στη διάθεση ενηλίκων κα παιδιών έχει και το έθιμο της ανταλλαγής δώρων και η παρουσία του Αη – Βασίλη, για αυτό θα ήταν καλό να τα εφαρμόσετε ως οικογένεια, συντηρώντας την παράδοση των Χριστουγέννων και αγγίζοντας τον ψυχισμό όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων. Η ανταλλαγή δώρων αποτελεί τη βασική εκείνη διαδικασία που επιτρέπει στον άνθρωπο να:

  • απελευθερωθεί από την καθημερινή ρουτίνα, να αρχίσει να σκέφτεται τι δώρα θα πάρει για τα αγαπημένα του πρόσωπα και τι δώρα θα επιθυμούσε να κάνουν στον ίδιο. Παρότι, η ανταλλαγή δώρων συχνά κατηγορείται ως εμπορευματοποίηση της γιορτής, δεν παύει να έχει και έναν βαθύτερο ψυχολογικό ρόλο, δηλαδή να αγγίζει τις εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, να τον ευαισθητοποιεί και να του θυμίζει να φροντίσει όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τα αγαπημένα του πρόσωπα.
  • Επιπλέον, μπορείτε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων να δημιουργήσετε τις δικές σας παραδόσεις χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κάνετε την ανταλλαγή δώρων λίγο πιο διασκεδαστική και αστεία αν τοποθετήσετε ανακατεμένα τα δώρα κάτω από το δέντρο χωρίς να λέτε αμέσως ποιο δώρο είναι για ποιον.
  • Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά τα δικά σας στολίδια για το δέντρο, ένα ξεχωριστό για κάθε μέλος της οικογένειας.
  • Θα μπορούσατε επίσης, να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι κατά προτίμηση στολισμένο (π.χ. μπροστά από το δέντρο), όπου κάθε χρόνο θα βγάζετε μια αναμνηστική φωτογραφία όλη η οικογένεια μαζί. Όταν θα περάσουν τα χρόνια ο φωτογραφίες αυτές θα είναι υπέροχα ενθύμια για εσάς και για τα παιδιά σας.
  • Τέλος μπορείτε να φτιάξετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μαζί με τα παιδιά σας και η όλη διαδικασία να γίνει υπό μορφή παιχνιδιού με τους δικούς σας ευφάνταστους και αστείους όρους και κανόνες. Μετά από χρόνια θα βλέπετε με χαρά ότι οι δικές σας δημιουργικές οικογενειακές παραδόσεις, συνεχίζουν και προσφέρουν ακόμη στιγμές χαράς και ευχαρίστησης σε εσάς και τα παιδιά σας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου