ΥΓΕΙΑ

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την οικονομική κρίση…

πώς-να-μιλήσετε-στα-παιδιά-για-την-οικο-686235

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου, ψυχολόγου, MSc, PhD, διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά μας (με τρόπο ανάλογο με την ηλικία του κάθε παιδιού) τις αλλαγές που βιώνει η χώρα μας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας μιλήσουν σχετικά με τα όσα ακούνε στο σχολείο αλλά και από τους φίλους του για την πορεία της χώρας μας. Συχνά, τα παιδιά αντιλαμβάνονται με λανθασμένο τρόπο τα όσα ακούνε …

Ωστόσο, παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται τα πάντα. Ακόμα και αν δεν συζητάτε μπροστά τους σχετικά με τους φόβους και τις ανησυχίες σας όσον αφορά στα οικονομικά της οικογένειας ή σε θέματα εργασίας, εκείνα μπορεί να νιώσουν ότι κάτι κακό συμβαίνει. Όσο αποφεύγετε να τους μιλήσετε για τα όσα συμβαίνουν, τόσο είναι πιθανότερο να αξιολογήσουν τα πράγματα ως χειρότερα από ότι πραγματικά είναι. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που παρουσιάζουμε το γεγονός και όχι τόσο το ίδιο το γεγονός. Αν, για παράδειγμα, ο ένας από τους δύο γονείς χάσει τη δουλειά του, είναι λάθος να προσπαθήσετε να «προστατέψετε» το παιδί αποκρύπτοντας το γεγονός. Μιλήστε του απλά και κατανοητά. Μπορείτε να του πείτε πως η δουλειά της μαμάς δεν πήγαινε τόσο καλά και έτσι κάποιοι έπρεπε να σταματήσουν να εργάζονται, αλλά θα περιμένουν με υπομονή και αισιοδοξία να βρεθεί κάτι καλύτερο. Αυτό δείχνει ότι εμπιστεύεστε το παιδί και το αντιμετωπίζετε σαν ισότιμο μέλος της οικογένειας, γεγονός που του παρέχει ασφάλεια.

Αν έχετε αγωνία, πρέπει να το παραδεχτείτε. Όταν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας απλώς διαισθάνονται την αγωνία σας χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει, νιώθουν μεγαλύτερη απειλή.

Διατηρήστε τις συνήθειές σας ως οικογένεια. Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται καθημερινά, όλοι μας και πολύ περισσότερο τα παιδιά έχουν ανάγκη από τις γνώριμες συνήθειές τους, τα κοινά γεύματα, τις ιστορίες το βράδυ, τις αγκαλιές και τα χάδια, που προσφέρουν αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας.

Μειώστε την ένταση. Είναι πιθανό να είστε για κάποιο λόγο πιεσμένοι και ευερέθιστοι αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε την ηρεμία σας. Προσπαθήσετε να μην αφήνετε το άγχος των οικονομικών να σας κατακλύζει. Οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια είναι ίσως η μεγαλύτερη δοκιμασία που περνούν τα παιδιά σε τέτοιες περιόδους. Παραμείνετε ψύχραιμοι και παράλληλα βρείτε τρόπους να καταπολεμήσετε το στρες όπως για παράδειγμα, κάντε ποδήλατο μαζί με τα παιδιά σας, κάντε μαζί τους γυμναστική, ακούστε μουσική, παίξτε με τα παιδιά σας.

Συζητάτε ανοιχτά με τα παιδιά. Τα παιδιά ακούνε καθημερινά ειδήσεις, διαδόσεις, συζητήσεις και φήμες… Είναι σημαντικό να είστε εσείς οι γονείς οι κύριοι συνομιλητές τους που διαψεύδετε, μετριάζετε, βάζετε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και καθησυχάζετε τα παιδιά αν χρειαστεί. Φροντίστε να είστε «συντονισμένοι» με τα παιδιά. Αν παρατηρήσετε στη συμπεριφορά τους ασυνήθιστες ενδείξεις άγχους ή στενοχώριας μιλήστε μαζί τους, ζητήστε από κάποιον άλλο ενήλικα που αγαπούν να περάσει χρόνο μαζί τους, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή έναν ψυχολόγο.

Ορίστε τις οικονομικές σας δυνατότητες. Συζητήστε με τα παιδιά και εξηγείστε τους ότι πρέπει να περιορίσετε τα έξοδά σας. Βρείτε μαζί τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει, ιεραρχώντας τις ανάγκες του.

Μυήστε τα παιδιά στην αποταμίευση. Μάθετε στα παιδιά να χρησιμοποιούν έναν κουμπαρά. Στο τέλος του χρόνου μπορείτε μαζί να τον ανοίξετε και να μετρήσετε τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει. Αφήστε τα παιδιά να τα αξιοποιήσουν όπως θέλουν, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η αποταμίευση. Θα νιώσουν ικανοποίηση όταν το συνειδητοποιήσουν.

Να θυμάστε… Τα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα, αρκεί να νιώθουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στην οικογένειά τους. Πείτε τους το αυτονόητο: ότι όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, εσείς θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να καλυτερεύσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου