ΥΓΕΙΑ

Το ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου

το-ζεστό-μπάνιο-μπορεί-να-βοηθήσει-στο-703372

Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν ότι ένα λουτρό ζεστού νερού στο οποίο θα μείνετε 45-60 λεπτά βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής και στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η άσκηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα άτομα που δεν μπορούν να ασκηθούν.

Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης σωματικής καταπόνησης, τα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών αυξάνονται. Αυτοί οι δείκτες σηματοδοτούν την παραγωγή μιας φλεγμονώδους ουσίας που ονομάζεται ιντερλευκίνη. Μετά την αρχική αύξηση της φλεγμονής, το σώμα παράγει εκτεταμένη απελευθέρωση αντιφλεγμονωδών χημικών ουσιών που καταπολεμούν τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία. Η φλεγμονή ακολουθείται από παρατεταμένη αντιφλεγμονή.

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει δείξει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί επίσης να επηρεάσει τη φλεγμονώδη αντίδραση του σώματος και επιπλέον να αυξήσει την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου. Αυτή η ουσία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μεταφορά γλυκόζης στο σώμα σας.

Τα οφέλη του ζεστού μπάνιου

Στην παρούσα δοκιμή, οι ερευνητές προσέλαβαν 10 υπέρβαρους άνδρες που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες κάθισαν σε δωμάτιο με 27° C για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα συμμετείχε σε μια βύθιση σε νερό των 39° C μέχρι τον λαιμό για μία ώρα. Η δεύτερη ομάδα καθόταν σε ένα δωμάτιο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σε 15λεπτα διαστήματα, οι ερευνητές λάμβαναν μετρήσεις της πίεσης του αίματος, του καρδιακού ρυθμού και της θερμοκρασίας του σώματος σε κάθε συμμετέχοντα. Τα δείγματα αίματος ελήφθησαν πριν από τις δοκιμές, αμέσως μετά τις δοκιμές και δύο ώρες μετά. Τρεις ημέρες μετά την πρώτη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν και άλλαξαν τους ρόλους.

Η μεμονωμένη συνεδρία εμβάπτισης σε ζεστό νερό είχε κάποια αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, προκάλεσε αύξηση των επιπέδων της ιντερλευκίνης (της φλεγμονώδους χημικής ουσίας) και αύξηση του επιπέδου του μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα. Η αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να επιφέρει χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το μόριο αυτό πιστεύεται επίσης ότι βελτιώνει την πρόσληψη γλυκόζης από τους ιστούς του οργανισμού σας.

Για το τελικό στάδιο της δοκιμής, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν 10 συνεδρίες εμβάπτισης σε ζεστό νερό ύστερα από 14 ημέρες. Οι πρώτες πέντε συνεδρίες ήταν 45 λεπτά και οι τελευταίες πέντε ήταν 60.

Τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν μετά την περίοδο των δύο εβδομάδων εμφάνισαν ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης μειώθηκαν, όπως και τα επίπεδα φλεγμονής. Αυτές οι επιδράσεις είναι παρόμοιες με τις επιπτώσεις που έχει η άσκηση στη φλεγμονή του σώματος και στα επίπεδα γλυκόζης. Με άλλα λόγια, οι συνεδρίες εμβάπτισης σε ζεστό νερό ήταν εξίσου ευεργετικές με την άσκηση σε αυτούς τους άνδρες.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμη και μόνο μία συνεδρία προκαλεί αύξηση των δεικτών που μπορεί να επηρεάσουν θετικά την υγεία εάν επαναληφθούν σε διάστημα δύο εβδομάδων» δήλωσε ο Christof Leicht, PhD, MSc, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής φυσιολογίας άσκησης στο Loughborough University, της Βρετανίας.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου