ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα επιστημονικά ευρήματα για τα προϊόντα θέρμανσης καπνού

νέα-επιστημονικά-ευρήματα-για-τα-προϊ-833892
Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει…
Την ανάγκη για νέα καινοτόμα προϊόντα που δεν έχουν τις παρενέργειες του συμβατικού τσιγάρου, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες καθώς έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα είναι η βασική αιτία, για την εκδήλωση πολλών σοβαρών παθήσεων.

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κύρια αιτία ,για την ανάπτυξη των νοσημάτων που συσχετίζονται με το τσιγάρο, δεν είναι η νικοτίνη αλλά οι τοξίνες και οι καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στο καπνό.

Ο Mitch Zeller, Διευθυντής του Κέντρου για τα Προϊόντα Καπνού του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA), αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «εδώ και 30 χρόνια ο FDA έχει εγκρίνει τη νικοτίνη ως ασφαλές συστατικό και αποτελεσματικό φάρμακο. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από νοσήματα που συσχετίζονται με το κάπνισμα λόγω των σωματιδίων που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου και όχι λόγω της νικοτίνης».

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, θα συνεχίζουν να καπνίζουν έως το 20251, η ανάγκη για υιοθέτηση στρατηγικών , για τη μείωση της βλάβης , από το κάπνισμα καθίσταται επιτακτική.

Για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια για την ανακάλυψη εναλλακτικών προϊόντων που μπορούν να υποκαταστήσουν το συμβατικό τσιγάρο από μεγάλες εταιρίες όπως είναι η Philip Morris International (PMI)

Η εξάλειψη της καύσης είναι η βασική αρχή που στηρίζεται η ανάπτυξη ενός προϊόντος δυνητικά μειωμένου κίνδυνου γιατί κατά την καύση ενός τσιγάρου, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει έως τους 900?C. Η καύση του καπνού έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή αερίου καπνού (ο οποίος περιέχει μία σειρά από χημικές ενώσεις) και στάχτης.

Ο Αντρέας Καλαντζόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της PMI εξηγεί ότι «τα τελευταία χρόνια η PMI έχει δεσμευτεί να αναπτύξει λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές που μπορούν να υποκαταστήσουν το συμβατικό τσιγάρο .Φιλοδοξία μας είναι να πείσουμε όλους τους νυν ενήλικες καπνιστές που σκοπεύουν να συνεχίσουν το κάπνισμα να στραφούν σε μη καιόμενα προϊόντα το συντομότερο δυνατό (Smoke free products)», εξηγεί.

Η επένδυση της Philip Morris International (PMI), σε εναλλακτικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου στον αντίποδα του συμβατικού τσιγάρου είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της εταιρείας και ξεκίνησε τουλάχιστον πριν από μία δεκαετία.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος στο PMI Science, το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Philip Morris International, δημιουργήθηκαν δυο μεγάλα ερευνητικά κέντρα στο Neuchatel της Ελβετίας και στη Σιγκαπούρη, όπου εργάζονται περισσότεροι από 430 επιστήμονες και μηχανικοί διεθνούς κύρους σε καίριους τομείς, όπως η Έρευνα & η Ανάπτυξη Φαρμάκων κ.τ.λ.

Η επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη του ΡΜΙ Science ,ξεπερνά τα 4,5 δις δολάρια. Μάλιστα το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρίας στηρίζεται στα πρότυπα των φαρμακευτικών εταιρειών ενώ ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες του FDA .Οι κλινικές μελέτες διενεργούνται από αναγνωρισμένες εταιρείες κλινικών ερευνών (CROs) ,σε ερευνητικά κέντρα κύρους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων κέντρων σε Η.Π.Α., Ευρώπη και Ιαπωνία.

Σημειώνεται ότι από το έως τώρα ερευνητικό πρόγραμμα της ΡΜΙ έχουν προκύψει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, όπως Physiology, Nature Biotechnology, Regulatory Toxicology and Pharmacology.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα η μετάβαση από το συμβατικό τσιγάρο ,σε θερμαινόμενα προϊόντα καπνού είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μικρότερη βλάβη, σε σύγκριση με τη συνέχιση του συμβατικού καπνίσματος.

Περιληπτικά τα κύρια ευρήματα του κλινικού προγράμματος, για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού συνοψίζονται ως εξής:

•Επειδή δεν προκαλείται καύση και αέριο καπνού, ο ατμός των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού περιέχει κατά μέσο όρο 90-95% χαμηλότερα επίπεδα των επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών συστατικών, σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο, ενώ τα επίπεδα νικοτίνης που παρέχει είναι παρόμοια.

•Εργαστηριακές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών συστατικών είναι σημαντικά λιγότερο τοξικά σε σχέση με του καπνού που παράγεται από το συμβατικό τσιγάρο.

•Καπνιστές, οι οποίοι αντικατέστησαν το συμβατικό τσιγάρο σε 4 μελέτες μείωσαν σημαντικά την έκθεσή τους σε 15 τοξικές ουσίες

Της Αιμιλίας Σταθάκου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου