ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιατί τα αντιοξειδωτικά δεν είναι καλή ιδέα στην περίπτωση του καρκίνου

γιατί-τα-αντιοξειδωτικά-δεν-είναι-καλ-834356

Η ιδέα ότι τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τον καρκίνο επειδή εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες έχει αμφισβητηθεί σε αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό διότι φαίνεται πως τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν όχι μόνο τα υγιή κύτταρα στο σώμα αλλά και τα καρκινικά κύτταρα.

Τώρα υπάρχουν πρόσθετες ενδείξεις για τη σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης αντιοξειδωτικών και της αυξημένης ανάπτυξης των όγκων.

Τα πειράματα σε ζώα και σε ανθρώπινους καρκινικούς ιστούς επιβεβαιώνουν ότι η προσθήκη ορισμένων αντιοξειδωτικών αυξάνει την ανάπτυξη του σοβαρού τύπου μελανώματος του καρκίνου του δέρματος.

​Σε ένα μοντέλο με μελάνωμα, οι όγκοι των ποντικών αυξήθηκαν σημαντικά ταχύτερα με τα αντιοξειδωτικά«Δεν είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου. Στην καλύτερη περίπτωση, η θεραπεία δεν έχει καμιά διαφορά, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την ασθένεια», λέει η Kristell Le Gal Beneroso, που έχει διδακτορικό δίπλωμα από την Sahlgrenska Academy στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες στο Γκέτεμποργκ με επικεφαλής τον καθηγητή Martin Bergö, η εξάπλωση τόσο του καρκίνου του πνεύμονα όσο και του κακοήθους μελανώματος επιταχύνεται με την προσθήκη ορισμένων αντιοξειδωτικών. Αυτό έχει τη μορφή αύξησης του αριθμού των μεταστάσεων ή των καρκινικών όγκων.

Στην εργασία για τη διατριβή της, η Kristell Le Gal Beneroso πήγε ένα βήμα πιο μακριά και εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος του πνεύμονα και το μελάνωμα σε ποντίκια και ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίνεται στην προσθήκη ορισμένων αντιοξειδωτικών. Οι ενώσεις των αντιοξειδωτικών δεσμεύονται στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, που είναι οι κύριοι παραγωγοί ελεύθερων ριζών. «Η θεωρία πίσω από αυτό ήταν ότι με τη δέσμευση των μιτοχονδρίων, η παραγωγή ελεύθερων ριζών θα μπορούσε να μειωθεί, εμποδίζοντας τη βλάβη του DNA που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες», λέει η Le Gal Beneroso.

«Τα αποτελέσματα όμως μας έδειξαν ότι δεν συμβαίνει αυτό, ότι οι ενώσεις [των αντιοξειδωτικών] δεν ανέστειλαν τον καρκίνο. Είτε δεν είχαν επίδραση είτε έκαναν την κατάσταση χειρότερη. Σε ένα μοντέλο με μελάνωμα, οι όγκοι των ποντικών αυξήθηκαν σημαντικά ταχύτερα από ό, τι στα ζώα ελέγχου που δεν έλαβαν θεραπεία».

Αύξηση όγκων

Σύμφωνα με την Le Gal Beneroso, τα αποτελέσματα της θεραπείας με mito TEMPO (Mitochondria-targeted antioxidant), μια γνωστή αντιοξειδωτική ένωση που μιμείται την υπεροξειδική δισμουτάση (SOD), έδειξαν ότι αυξήθηκαν οι όγκοι σε μερικά πειράματα. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να έχουν επιβλαβή αποτελέσματα στον καρκίνο.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά είναι κάτι θετικό και ότι τα συμπληρώματα διατροφής που τα περιλαμβάνουν προστατεύουν από τον καρκίνο.

Σύμφωνα με την Le Gal Beneroso, υποθετικά, μπορεί κανείς να βοηθήσει τα υγιή του κύτταρα με τα αντιοξειδωτικά. Από την άλλη πλευρά όμως, αν έχει καρκίνο, ακόμα και αδιάγνωστο, τα αντιοξειδωτικά ίσως να συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου.

Ζήσης Ψάλλας

Πηγή: zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου