ΕΛΛΑΔΑ

Νέα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου

νέα-κρούσματα-ιού-του-δυτικού-νείλου-793462

Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που καταγράφονται στη χώρα μας. Εως και χθες στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχαν δηλωθεί για φέτος 12 περιστατικά σε ανθρώπους, τρία εκ των οποίων καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα. Από τους ασθενείς, οι 11 εμφάνισαν συμπτώματα που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση. Και όπως έχουν καταδείξει επιστημονικές μελέτες, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, οι οποίοι είτε είναι ασυμπτωματικοί είτε έχουν αναπτύξει ήπια συμπτωματολογία.

Στην πλειονότητα των περιστατικών οι ασθενείς εκτέθηκαν στον ιό στην Αττική. Ειδικότερα, σε οκτώ περιπτώσεις ως πιθανός τόπος έκθεσης αναφέρονται τα Μέγαρα και σε μία η Ηλιούπολη. Ο δήμος Τανάγρας Βοιωτίας και ο δήμος Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης είναι οι περιοχές στις οποίες εκτιμάται ότι μολύνθηκαν από τον ιό οι υπόλοιποι ασθενείς. Δύο ασθενείς με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος παρέμεναν έως και χθες νοσηλευόμενοι. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, που τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια. Υπενθυμίζεται ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος του κοινού κουνουπιού, που σημαίνει ότι η χρήση εντομοαπωθητικών, στο σώμα και στο περιβάλλον, αντικουνουπικών πλεγμάτων στα παράθυρα, αλλά και η εφαρμογή μέτρων όπως η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.ά. μπορούν να προστατέψουν από το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Σημειώνεται ότι κατά τη φετινή περίοδο κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί επίσης στην Ιταλία, την Αυστρία και τη Σερβία.

Εν τω μεταξύ, η ιλαρά συνεχίζει να απασχολεί τα συστήματα υγείας της Ελλάδας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Μάιο του 2017 στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 3.220, εκ των οποίων τα 14 δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς εντός του 2018, μετά τη Ρουμανία και τη Γαλλία.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου