ΤΟΠΙΚΑ

Νέα «πόρτα» γιατρών στον ΕΟΠΥΥ

νέα-πόρτα-γιατρών-στον-εοπυυ-794094

Μπορεί το Υπουργείο Υγείας να έδωσε παράταση στις συμβάσεις των γενικών γιατρών, των παθολόγων και των παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι και τέλος Ιουλίου, όμως οι παθολόγοι και οι παιδίατροι στον Βόλο, γυρίζουν για μία ακόμη φορά την πλάτη στον οργανισμό. Από τους 65 συμβεβλημένους γιατρούς, μόνο 22 φέρεται μέχρι στιγμής να προσανατολίζονται να υπογράψουν τη νέα σύμβαση. Από 1ης Αυγούστου αν δεν υπάρξουν θεαματικές κινήσεις και παραμείνει το χάσμα μεταξύ γιατρών και ΕΟΠΥΥ, το «μάρμαρο» θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια για να πείσει τους γιατρούς να συνεχίσουν στον νέο θεσμό των οικογενειακών γιατρών, που εισάγεται στο χώρο της υγεία.

Ο ιατρικός κόσμος ωστόσο αντιδρά διότι όπως εκτιμά με τις νέες συμβάσεις ο ελευθεροεπαγγελματίας γιατρός θα δουλεύει όλη την ημέρα για τον ΕΟΠΥΥ, αφού θα έχει στην επίβλεψή του 2.250 άτομα που θα θέλουν να εξυπηρετηθούν.

Δικά του περιστατικά ως ιδιώτης δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί και το μηνιαίο του εισόδημα θα μειωθεί τουλάχιστον μέχρι και 50%, ενώ θα αυξηθούν και τα λειτουργικά έξοδα.

Ειδικά οι παθολόγοι μέσω της Επαγγελματικής τους Ένωσης αναφέρουν ότι δεν προτίθενται να μετατρέψουν τα ιατρεία τους σε νέα ΙΚΑ.

Όπως επισημαίνουν σε σχετική τους ανακοίνωση «το Υπουργείο Υγείας εμμέσως πλην σαφώς επιθυμεί να αναβιώσει εκ νέου συνθήκες παλαιού ΙΚΑ και λοιπών ταμείων, το πρωί δωρεάν «συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία» και το βράδυ ιατρική εξέταση επί πληρωμή. Μόνο που η συναλλαγή αυτή θα εξελίσσεται στα ιδιωτικά μας ιατρεία» υπογραμμίζουν οι παθολόγοι, εκφράζοντας την κάθε αντίθεσή τους με το νέο σύστημα που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ» όπως λένε.

Οι παθολόγοι ζητούν την ελεύθερη επιλογή ιατρού, την ίση πρόσβαση των αυτοαπασχολούμενων ιατρών ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης στον θεσμό του οικογενειακού ιατρού και τέλος την ίση διαχείριση ασθενών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με την θέσπιση ενιαίων κανόνων διαχείρισης και παραπομπών ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης.

Στο μεταξύ όμως αν πράγματι δοθεί τέλος στα υπάρχουσες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από 1η Αυγούστου, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους την αμοιβή στον γιατρό και να διεκδικούν στη συνέχεια τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ. Μια διαδικασία που στο παρελθόν έχει αποδειχθεί άκρως χρονοβόρα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου