ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το τέλος της σχολικής ζωής

το-τέλος-της-σχολικής-ζωής-802070

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, φιλόλογου

Το τέλος της σχολικής ζωής σηματοδοτεί το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή και μαζί βέβαια το ξεκίνημα μιας καινούργιας, εντελώς διαφορετικής περιόδου στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Αν και οι περισσότεροι νέοι μετά το σχολείο παρακολουθούν κάποια ανώτερη ή επαγγελματική εκπαίδευση, παρατείνοντας έτσι την περίοδο της οικονομικής εξάρτησης από την οικογένεια, παρ’ όλα αυτά, τα χρόνια μετά το σχολείο χαρακτηρίζονται από κάποιες σημαντικές αλλαγές.

Ακόμη κι αν οι αλλαγές αυτές, για οποιουσδήποτε λόγους, δεν γίνονται αμέσως, στην πραγματικότητα πάντως κανείς δεν μπορεί να αποφύγει την προσδοκία, την απαίτηση, την επιθυμία γι’ αυτές ή έστω την ανησυχία και την ένταση που προκαλεί η επίγνωση ότι κάποιες αλλαγές, αν μη τι άλλο, επίκεινται και αναμένεται να γίνουν. Παλιότερα η επίσημη ενηλικίωση ενός ανθρώπου ήταν στα 21 του χρόνια, τρία χρόνια δηλαδή αργότερα από ό,τι ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα όμως, οι περισσότεροι νέοι, πολύ νωρίτερα από ό,τι τώρα, είχαν ήδη αρχίσει να «ενηλικιώνονται», να αυτονομούνται, να δουλεύουν και να βγάζουν τα δικά τους λεφτά και να ζουν μακριά από τους γονείς, επειδή οι βιοποριστικές ανάγκες το απαιτούσαν. Όσο για τις γυναίκες, αυτές παντρεύονταν νωρίς, αποκτούσαν τη δική τους οικογένεια και έμπαιναν με αυτό τον τρόπο στον κόσμο των ενηλίκων.

Όσοι λοιπόν τέλειωσαν πριν λίγες ημέρες τις σχολικές τους υποχρεώσεις βρίσκονται σε μια μεγάλη καμπή της ζωής τους. Συνδέεται η φάση αυτή με την ενηλικίωσή τους, που «από μόνη» της εισάγει τα παιδιά αυτά στον κόσμο των πολιτών, στην ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, στη διαμόρφωση της κοινωνίας μας.

Αλλά το τέλος της σχολικής ζωής μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα μεγάλο βήμα στο πεδίο της υπευθυνότητας και της δημιουργικότητας, ένα άλμα σε μια άλλη μορφή ζωής που η ελευθερία συνδέεται άρρηκτα με το ξεκίνημα του αγώνα για την επαγγελματική διαδρομή και την κοινωνική ανέλιξη. Οι -πρώην- μαθητές παύουν πλέον να είναι μικροί και μικρές με οποιαδήποτε διασταλτική και ερμηνευτική προσέγγισή τους. Είναι πλέον υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό τους. Και αυτό είναι στοιχείο ομορφιάς αλλά και πρόκλησης, συστηματικού αγώνα και ισχυρής θέλησης.

Η εκπαίδευση είναι η βάση της ζωής μας. «Η εκπαίδευση, για την οποία μίλησαν ο Μπέρτραντ Ράσσελ, ο Τζων Ντιούι και άλλοι, είναι από μόνη της μία αξία. Η όποια επίδρασή της στην κοινωνία παράγει αξία επειδή βοηθά στη δημιουργία καλύτερων ανθρώπων. Αυτός θα πρέπει να είναι εξάλλου ο ρόλος ενός εκπαιδευτικού συστήματος» (Τσόμσκυ). Αν το σχολείο έμαθε στα παιδιά τη γενική θεσμική εκπαίδευση, έναν πλούτο γνώσεων και δεξιοτήτων από το παραμύθι και το συλλαβισμό μέχρι τις πράγματι υψηλές μαθησιακές απαιτήσεις του λυκείου να ποια θα είναι τα στοιχεία της εκπαίδευσης που θα τα συνοδεύουν σ’ όλη τους τη ζωή: οι πλούσιες αναμνήσεις, η αγωγή και το αξιακό φορτίο, οι βασικές γνώσεις και το πιο σημαντικό: η πίστη στον εαυτό τους, η πάντα ακόρεστη θέληση να αγωνίζονται για να κάνουν τη ζωή τους όμορφη και να δημιουργούν το δικό τους αυθεντικό μέλλον.

Τα παιδιά οφείλουν πλέον να δημιουργήσουν εκείνη την προσωπικότητα που θα τους οδηγεί στην ελευθερία της σκέψης, στην ανεξαρτησία του πνεύματος, στη χειραφέτησή τους και στην αυτοπραγμάτωση. Όλοι μας οφείλουμε να αγωνιζόμαστε με πάθος για την επιτυχία των φιλοδοξιών και των ονείρων μας. Η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στον αγώνα που κάνουμε για αυτή.

Σκόπιμο κρίνεται όμως να τονιστεί ότι όλα τα παραπάνω είναι καθαρά απόψεις του υποφαινόμενου. Οι νέοι πρέπει να μην υιοθετούν άκριτα τις απόψεις άλλων. Είναι ανάγκη να τις αμφισβητήσουν και να πλάσουν τις δικές τους προτεραιότητες και επιλογές. Υπάρχει κάτι που υπερβαίνει πάντα τη γνώμη του άλλου – προφανώς και του εκπαιδευτικού.

Γι’ αυτό όλοι εσείς οι νέοι που πλέον καλείστε να διαβείτε το δρόμο της ενηλικίωσης μην ξεχάσετε μέσα στο καθημερινό άγχος και τη ρουτίνα που σας περιμένει από εδώ και πέρα να δημιουργήσετε το δικό σας δρόμο. Καθένας σας και καθεμιά σας είστε μοναδικά, ξεχωριστά, ιστορικά πρόσωπα και δεν μπορεί παρά να γράψετε τη δική σας αφήγηση για τη ζωή!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου