ΥΓΕΙΑ

Πώς να μην είναι το παιδί ανυπόμονο…

πώς-να-μην-είναι-το-παιδί-ανυπόμονο-818969

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου, Ψυχολόγου, MSc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Η υπομονή είναι αρετή που ακόμη και οι ενήλικες πολλές φορές δεν κατέχουν. Σκεφτείτε τον εαυτό σας να περιμένετε για κάτι που επιθυμείτε ή να κάθεστε ψύχραιμος και χαλαρός όταν η ώρα δεν περνάει με τίποτε… Ίσως να μην καταφέρνετε να είστε πάντα υπομονετικοί! Φανταστείτε λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί να κάνει υπομονή για κάτι που περιμένει. Πώς όμως μπορούμε να μεγαλώσουμε παιδιά που να είναι υπομονετικά; Δοκιμάστε τις δημιουργικές και παιχνιδιάρικες τεχνικές που ακολουθούν κι ίσως μέσω αυτών διδάξετε στα παιδιά να είναι πιο υπομονετικά.

Όταν προσπαθείτε να μιλήσετε με κάποιον και το παιδί σας δε σας αφήνει και σας απευθύνει συνέχεια το λόγο. Ας υποθέσουμε ότι προσπαθείτε να μιλήσετε μ’ έναν άνθρωπο κι εκείνη ακριβώς την στιγμή το παιδί νιώθει ότι χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σας για ένα ζήτημα μάλλον δευτερεύον. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι απλά προσπαθείτε να μοιράσετε την προσοχή σας και τελικά δεν τα καταφέρνετε και εκνευρίζεστε.
Τι να κάνετε: Κατ’ αρχάς εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να περιμένει τη σειρά του για να σας μιλήσει (όταν δεν συμβαίνει κάτι επείγον), γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να τον διακόπτουν. Στη συνέχεια κάντε μια συμφωνία μαζί του, εξηγήστε του ότι όταν θα θέλει να σας μιλήσει, αλλά ήδη μιλάτε με κάποιον άλλον, θα πιάνει το χέρι σας χωρίς να σας μιλήσει. Εσείς, θα ακουμπάτε το χέρι του με το δικό σας, δείχνοντάς του έτσι ότι έχει την προσοχή σας, απλώς θα πρέπει να περιμένει για λίγο. Έχει σημασία να επιβραβεύσετε το παιδί τις πρώτες φορές που θα εφαρμόσει τη συμφωνία σας, αλλά και να τηρήσετε την υπόσχεσή σας ρωτώντας το αμέσως μόλις ευκαιρήσετε τί ήθελε.

Όταν το παιδί δεν μπορεί να περιμένει. Τα παιδιά δεν μπορούν να συλλάβουν την έννοια του χρόνου όταν είναι ακόμη μικρά. Το μυαλό τους λειτουργεί πιο αφηρημένα, γι’ αυτό τους είναι πραγματικά ακατανόητη η διαφορά ανάμεσα στο «σε ένα τέταρτο» και στο «σε μια ώρα». Όταν, λοιπόν, ρωτάνε «Πότε θα γυρίσει ο μπαμπάς» ή «Σε πόση ώρα φεύγουμε/φτάνουμε;» πρέπει να προσαρμόσουμε την απάντησή μας στη δική τους αντίληψη. Το να λέμε στο παιδί «Κάνε υπομονή, σε 10 λεπτά φεύγουμε/φτάνουμε» δεν γίνεται αντιληπτό στο μυαλουδάκι τους. Δεν πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε την γλώσσα των ενηλίκων για να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει τι σημαίνει μισή ή μία ώρα.
Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε εικόνες και σημάδια για να οπτικοποιήσετε τον χρόνο και να βοηθήσετε το παιδί να αντιληφθεί τα χρονιά διαστήματα. Χρησιμοποιήστε λοιπόν σημάδια όπως «Ο μπαμπάς θα γυρίσει, όταν το ρολόι φτάσει εδώ (και δείξτε στο παιδί την ώρα που αναμένετε το μπαμπά)». Για πιο μικρά διαστήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κλεψύδρα απ’ αυτές που υπάρχουν στα επιτραπέζια παιχνίδια.

Όταν το παιδί δεν μπορεί να κάνει υπομονή σε ταξίδι και ρωτάει συνέχεια «τι ώρα φτάνουμε». Σκεφτείτε τον εαυτό σας να έχει μπλοκάρει σε μποτιλιάρισμα και να βιάζεστε… Τι κάνετε; Εκνευρίζεστε; Aνυπομονείτε να ξεκολλήσετε από την κίνηση για να πάτε στη δουλειά σας; Άγχεστε; Ή μήπως σκέφτεστε ότι είναι καλύτερα να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να κάνετε υπομονή, να ασχοληθείτε με κάτι άλλο για να περάσει η ώρα που περιμένετε εγκλωβισμένοι στο αυτοκίνητο πιο ευχάριστα; Φανταστείτε πώς επιδρά μια παρόμοια συνθήκη (εγκλωβισμός στο αυτοκίνητο λόγω κίνησης ή ταξιδιού) στην πολύ πιο ανυπόμονη φύση ενός παιδιού.
Τι να κάνετε: Μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι με το παιδί για να περάσει η ώρα του ταξιδιού ευχάριστα. Συμφωνήστε ότι ψάχνετε γύρω σας πράγματα που είναι μπλε/ πράγματα που αρχίζουν από «α»/ ταμπέλες/ λεωφορεία ή ό,τι άλλο θέλετε. Ο πρώτος που θα βρει 10 (ή λιγότερα ή περισσότερα) τέτοια «πράγματα» κερδίζει και θα έχει ένα μικρό δωράκι (π.χ. ένα μικρό έπαθλο, όπως ένα γλυκό, παγωτό, μικρό παιχνιδάκι). Εννοείται ότι προσαρμόζουμε τα ζητούμενα στην ηλικία του παιδιού.

Όταν ένα παιδί ανυπομονεί για ένα μεγάλο γεγονός, όπως είναι το πάρτι του, η πρώτη μέρα των διακοπών ή τα Χριστούγεννα, έχει την τάση να ρωτά… επίμονα πότε θα έρθει επιτέλους η πολυπόθητη ημέρα. Να ξέρετε ότι η απάντηση «Πρέπει να περιμένεις ακόμα 15 μέρες» μπορεί να μην λέει απολύτως τίποτα στο παιδί, δοκιμάστε το παρακάτω κόλπο και κατευνάστε κάπως την ανυπομονησία του.
Tι να κάνετε: Φτιάξτε ένα ημερολόγιο από αριθμημένους φακέλους, όπου κάθε ημέρα θα αντιστοιχεί σε μια μικρή έκπληξη την οποία θα περιγράφετε σε ένα χαρτάκι τοποθετημένο μέσα στο φάκελο. Ένα μικρό γλυκό, μια βόλτα στο πάρκο, ένα καινούριο βιβλίο ή μια βραδιά με ταινίες μπορεί να είναι μερικές από τις μικρές εκπλήξεις που θα κάνουν την αναμονή πιο εύκολη για το παιδί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου