ΤΟΠΙΚΑ

SOS από το 13ο Συνέδριο στον Βόλο: Η ρύπανση προκαλεί καρδιαγγειακά

sos-από-το-13ο-συνέδριο-στον-βόλο-η-ρύπανση-30957

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν προκαλεί μόνο παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, αλλά καταστρέφει και ευγενή όργανα, και ευθύνεται για εμφράγματα του μυοκαρδίου και για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο διευθυντής Καρδιολογίας Γ.Ν.Α «ΚΑΤ» Χάρης Γρόσσος, μιλώντας στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών Καρδιολογίας, τόνισε ότι τα μικροσωματίδια δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύαμε.

Το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο συνεχίστηκε προχθές στο ξενοδοχείο Valis και ολοκληρώθηκε με την ανάπτυξη των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και τις παρουσιάσεις ενδιαφερόντων περιστατικών.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές προσέγγισαν το θέμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων με όλες τις παραμέτρους, και μίλησαν και για τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους.

Ο κ. Γρόσσος αναφέρθηκε στην ατμοσφαιρική ρύπανση την οποία συσχέτισε κατά κύριο λόγο με τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και τη λειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων εντός αστικών ιστών.

«Η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μία ιστορία η οποία είναι πάρα πολύ παλιά. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι όμως, ένα πρόβλημα το οποίο έχει βγει στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες, οι οποίες γίνονται συνήθως σε ασιατικά κράτη όπως στην Κίνα, όπου εκεί βέβαια η ατμοσφαιρική ρύπανση, λόγω της κυκλοφορίας των οχημάτων και των εργοστασίων, είναι εξαιρετικά μεγάλη», επισήμανε.

Ο επιστήμονας είπε ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχουμε καθαρές πόλεις, να μην καίμε δηλαδή κάρβουνο, πλαστικό και άλλες ουσίες, οι οποίες παράγουν στην ατμόσφαιρα διαφόρων τύπων μικροσωματίδια, τα οποία τα αναπνέουμε, μπαίνουν στα πνευμόνια μας και μέσω των πνευμόνων οδηγούν σε καταστροφή ευγενή όργανα (όπως είναι η καρδιά), πίεση, αρτηριακή υπέρταση, χοληστερίνη, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

«Όλα αυτά τα μικροσωματίδια δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύαμε, και δεν προκαλούν μόνο τις παθήσεις του αναπνευστικού, που θεωρητικά είναι ό,τι φυσιολογικά περιμέναμε, καθώς πηγαίνουν στους πνεύμονες και μεταβολίζονται στον οργανισμό», τόνισε.

«Συνήθως το μεγάλο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δημιουργείται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες είναι μέσα στις πόλεις, άρα αυτό που βγαίνει από τα φουγάρα τους πηγαίνει παντού.

Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι η ανάπτυξη αυτών των μικροσωματίδων, των PM 2,5, ευθύνονται για την πίεση, ενώ έχει επίσης αποδειχτεί ότι σε αυτά αποδίδεται και το 2,5% των εμφραγμάτων των μυοκαρδίου και το περίπου 3% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Θεραπευτικές αγωγές με διπλό όφελος

Στο μεταξύ, την επισήμανση ότι οι θεραπευτικές αγωγές που έχει στα χέρια της η ιατρική κοινότητα τα τελευταία πέντε χρόνια για την αντιμετώπιση του διαβήτη προφυλάσσουν από το καρδιαγγειακό σύστημα, έκανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Αλέξης Σωτηρόπουλος.

«Από τούδε και στο εξής θα έχουμε πολύ καλύτερη βελτίωση των διαβητικών ασθενών με τη μείωση των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των περιφερειακών αρτηριοπαθειών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πάρει μορφή επιδημίας παγκοσμίως. Στη χώρα, 1 εκατ. Έλληνες πάσχουν από τη νόσο, ενώ το 25-30% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα.

«Θα πρέπει να επιδεικνύεται πολύ μεγάλη προσοχή στο θέμα της διατροφής, ώστε το σωματικό βάρος να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και να μην είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος», είπε ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου