ΥΓΕΙΑ

Πότε ένα ζευγάρι χρειάζεται συμβουλευτική…

πότε-ένα-ζευγάρι-χρειάζεται-συμβουλε-70492

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, MSc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Αγάπη, ασφάλεια, εμπιστοσύνη… Τρεις λέξεις που δίνουν πνοή, ζωή και χαρίζουν χρόνια σε ένα ζευγάρι!

Τι γίνεται όμως όταν το ζευγάρι βιώνει προβλήματα στη σχέση του και ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια;

  • To ζευγάρι δε μιλάει. Η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει μια σχέση είναι η δυσκολία στην επικοινωνία.
  • Το ζευγάρι επικοινωνεί μόνο τα αρνητικά του συναισθήματα αφήνοντας έναν από τους δύο ή και τους δυο πληγωμένους, απαξιωμένους, ανασφαλείς. Οι συζητήσεις είναι τελείως επιφανειακές και δεν αγγίζουν σχεδόν ποτέ τα βαθύτερα προβλήματα που τους απασχολούν, τις ανησυχίες τους, τις απογοητεύσεις τους, τα όνειρα ή τα σχέδιά τους.
  • Όταν υπάρχουν μυστικά στο ζευγάρι κάτι δεν πάει καλά (όσον αφορά τα οικονομικά, επαγγελματικά κτλ.).
  • Το να λειτουργεί το ζευγάρι ανταγωνιστικά, το αποδιοργανώνει και δημιουργεί απόσταση. Η σύγκρουση των διαφορετικών αντιλήψεων των δύο συντρόφων δημιουργεί ανταγωνισμό.
  • Είναι πρόβλημα σε ένα ζευγάρι η τρυφερότητα να χρησιμοποιείται χειριστικά.
  • Το να αισθανόμαστε πως όλα θα ήταν καλύτερα αν εκείνος/η άλλαζε είναι προβληματικό.
  • Το να είναι η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού ανύπαρκτη δεν είναι φυσιολογικό. Είναι φυσιολογικό η ένταση και η συχνότητα στο σεξ να φθίνουν, ωστόσο οι σημαντικές αλλαγές στην ερωτική ζωή του ζευγαριού είναι δείγμα πως υπάρχει πρόβλημα.
  • Τέλος, η επιβολή αυστηρών προσδοκιών και κανόνων, οι υποχρεώσεις και τα «πρέπει» που επιβάλει ο ένας στον άλλον περιλαμβάνουν και μια μορφή τιμωρίας σε περίπτωση που ο σύντροφος δεν «συμμορφωθεί» εξολοκλήρου.

Ένα ζευγάρι το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα σε κάποιο από τα παραπάνω σημεία εκδηλώνει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά του. Οι σύντροφοι σε μια σχέση που διέρχεται κρίση τείνουν να αποδίδουν τα αρνητικά γεγονότα της σχέσης και τις αρνητικές συμπεριφορές του συντρόφου τους στο άλλο άτομο και πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Στη μεταξύ τους σχέση οι σύντροφοι συμπεριφέρονται με περισσότερο αρνητισμό, τόσο σε επίπεδο λεκτικό όπου παρατηρείται μια έντονη κριτική, μείωση και αποδοκιμασία του ενός προς τον άλλον, όσο και σε επίπεδο μη λεκτικό με εμφανή τη σωματική απόσταση μεταξύ τους και τα ελάχιστα χαμόγελα.

Όταν επικρατούν τέτοιου είδους συνθήκες και όταν το ζευγάρι ή μόνο ο ένας από τους δύο συντρόφους επιθυμεί να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στη σχέση του ή στο γάμο του μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Στο πλαίσιο της θεραπείας ενός ζευγαριού που αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση του θα πρέπει πρωτίστως το ζευγάρι να συμφωνήσει να συνεργαστεί με τον ψυχολόγο του. Η αρχή της συνεργασίας αυτής βασίζεται στην πεποίθηση ότι κάθε μέλος ενός ζευγαριού πρέπει να ενδιαφερθεί κυρίως για την αλλαγή της δικής του συμπεριφοράς, παρά να περιμένει πρώτα από το σύντροφό του να αλλάξει. Είναι λοιπόν βασικό να αναλάβει ο κάθε σύντροφος την προσωπική του ευθύνη τόσο απέναντι στον άλλον όσο και απέναντι στη σχέση. Η εστίαση της προσοχής στα αρνητικά στοιχεία του συντρόφου είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης.

Ένας από τους βασικούς στόχους στη θεραπεία των ζευγαριών είναι η ενθάρρυνση των συντρόφων ώστε να δίνουν σημασία στις ευχάριστες πλευρές της σχέσης τους προσπαθώντας να ανακαλύψουν από την αρχή τη γοητεία που έβρισκε κάποτε ο ένας στον άλλον. Κάθε φορά που η σχέση ενός ζευγαριού περνάει κρίση, οι σύντροφοι έχουν την τάση να ξεχνούν τα θετικά στοιχεία που βρίσκει ο ένας στον άλλον. Σε αυτό το σημείο ο στόχος της θεραπείας θα είναι η ενίσχυση της σχέσης μέσα από την κατανόηση και εκπλήρωση των αναγκών του ενός συντρόφου από τον άλλον, πράγμα που δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.

Οι σύντροφοι που επιζητούν τη βοήθεια ειδικού για τη βελτίωση της σχέσης τους συνήθως αναφέρουν την έλλειψη διαλόγου κι επικοινωνίας μεταξύ τους ως κάτι ιδιαίτερα δυσάρεστο. Έχει αποδειχθεί ότι η καλή επικοινωνία οδηγεί στην καλύτερη προσαρμογή στο γάμο. Για αυτό άλλωστε και η θεραπεία ενός δυσαρεστημένου ζευγαριού προσανατολίζεται στην άσκηση και των δύο συντρόφων στην επικοινωνία πράγμα που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καλού ομιλητή και του καλού ακροατή.

Συνοπτικά, το πρώτο βήμα η συνειδητοποίηση των προβλημάτων της σχέσης και η ετοιμότητα ανάληψης της προσωπικής ευθύνης για κάποια πράγματα που συμβαίνουν. Η αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας ζευγαριού και η συμμόρφωση σε αυτή είναι δυνατό να οδηγήσει στη βελτίωση της σχέσης μέσα από την τόνωση του αγάπης, του έρωτα, του αλληλοσεβασμού, της ασφάλειας, της ειλικρίνειας και της αλληλοϋποστήριξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου