ΥΓΕΙΑ

Αντιμέτωποι με τη δυσθυμία…

αντιμέτωποι-με-τη-δυσθυμία-121227

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Η δυσθυμία είναι μια μέτρια μορφή χρόνιας καταθλιπτικής διάθεσης, η οποία διαρκεί για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, τις περισσότερες ημέρες, για τουλάχιστον 2 χρόνια. Η δυσθυμία δημιουργεί στον ασθενή την αίσθηση, ότι είναι “ανάξιος”. Το άτομο με δυσθυμία αντεπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες αλλά βασανίζεται από ένα λιγότερο ή περισσότερο μόνιμο συναίσθημα “ανικανοποίητου”, επίμονης μελαγχολίας και έλλειψης ενδιαφέροντος για τη ζωή. Η δυσθυμία είναι μια μορφή κλινικής κατάθλιψης και όχι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας.

Τα συμπτώματα της δυσθυμίας μοιάζουν με της κατάθλιψης, ωστόσο είναι λιγότερο έντονα. Περιλαμβάνουν ατονία, έλλειψη κινήτρων για δραστηριότητες ή ακόμη και καθημερινές δουλειές, χαμηλή ενεργητικότητα, επιθυμία να μένει το άτομο συνέχεια στο κρεβάτι, συνεχή κόπωση χωρίς οργανικά αίτια, δυσκολίες στον ύπνο (αϋπνία, ή υπερβολική ανάγκη για ύπνο), διαταραχές στην όρεξη για τροφή, μικρή δυνατότητα συγκέντρωσης, απελπισία, σκέψεις αναξιότητας, χαμηλή αυτοπεποίθηση, απόλυτες σκέψεις απαισιοδοξίας, διαστρέβλωση των πληροφοριών από το περιβάλλον, ώστε το άτομο πάντα να μειώνει τον εαυτό του και να εστιάζει μόνο στα αρνητικά, έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή, μοναξιά, έλλειψη χαράς κι ευχαρίστησης από καθημερινά πράγματα. Μακροπρόθεσμα όμως η δυσθυμία είναι επώδυνη και μπορεί, αν δεν υπάρξει άλλη παρέμβαση, σε κάποιες περιπτώσεις ή μετά από δυσχερή συμβάντα, να επιδεινωθεί σε κατάθλιψη.

Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα:

  • Ένας βασικός τομέας στον οποίο μπορείτε να εξασκηθείτε είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Προσπαθήστε να εξασκηθείτε συνειδητά στη θετική σκέψη, μιας και η δυσθυμία δημιουργεί μόνο αρνητικές σκέψεις. Με άλλα λόγια, όταν εμφανίζονται οι αρνητικές σκέψεις, θα πρέπει να μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία σε αυτές, να μην τις πιστεύετε και κυρίως να μη νιώθετε ενοχές που τις έχετε. Προσπαθήστε να τις αντικαταστήσετε με θετικές και πιο ρεαλιστικές σκέψεις.
  • Η διατήρηση ημερολογίου προσφέρει ανακούφιση από την πίεση των συναισθημάτων καθώς η καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων βοηθάει στην ψυχολογική αποφόρτιση. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να εκφραστείτε και να θυμάστε ότι δε χρειάζεται να ξαναδιαβάσετε τα όσα γράψατε, αρκεί το ότι τα γράψατε.
  • Καθώς στη δυσθυμία, νιώθει κανείς ακινητοποιημένος και μη ενεργητικός καλό θα ήταν να δημιουργήσετε μια λίστα από εποικοδομητικές δραστηριότητες, χόμπι, μικρά πράγματα που θα σας άρεσε να κάνετε και σας ευχαριστούν. Η κατάθλιψη συνήθως βρίσκει δικαιολογίες για να εμποδίσει αυτό που μας κάνει καλό και να σαμποτάρει αυτό που θα μας βοηθούσε περισσότερο. Όταν αισθανθείτε τη διάθεση κάντε κάτι από όλα αυτά που καταγράψατε στη λίστα, ή ακόμη καλύτερα δεσμευτείτε να ξεκινήσετε κάτι σε συστηματικό επίπεδο.

Σταματήσετε οποιαδήποτε κριτική στον εαυτό σας και μην τον τρομάζετε με καταστροφικά σενάρια. Αντ’ αυτού αποδεχτείτε και εκτιμήστε τον εαυτό σας και το παρόν. Δεν μπορούμε να κρίνουμε τον εαυτό μας, ούτε να τον συγκρίνουμε με άλλα άτομα, γιατί ποτέ δεν έχουμε όλα τα δεδομένα. Μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτό που είμαστε τώρα και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο που μπορούμε να γίνουμε.

  • Διαβάστε ένα καλό βιβλίο, γραμμένο από έναν έγκριτο συγγραφέα καθώς το διάβασμα μπορεί να προσφέρει κατευθύνσεις ζωής κι ελπίδα ότι το πρόβλημα λύνεται. Φυσικά, η ιδέα της βιβλιοθεραπείας δεν προτείνεται με στόχο να αντικαταστήσει τα αντικαταθλιπτικά ή την ψυχοθεραπεία, αλλά να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην καταπολέμηση της καταθλιπτικής διάθεσης.

Η ψυχοθεραπεία όπως σε πολλές περιπτώσεις και η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της κατάστασης του ατόμου. Η ψυχοθεραπεία συγκεκριμένα βοηθά το άτομο να αλλάξει τις αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με τη δυσθυμία και εστιάζεται στην επίλυση των προβληματικών σχέσεων που συμβάλλουν στην εκδήλωση και επιδείνωσή της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου