ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση των ιώσεων στη Μαγνησία

αύξηση-των-ιώσεων-στη-μαγνησία-128598

Αυξητική τάση παρατηρείται στα περιστατικά των ιώσεων τη δεδομένη χρονική περίοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη που προηγήθηκε, με το φαινόμενο να χαρακτηρίζεται «αναμενόμενο» από τους ειδικούς λόγω εποχής.

Τα συμπτώματα των ιογενών λοιμώξεων, περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο συνάχι, καταρροή, πυρετό, μυαλγίες, κακουχία, βήχα, και σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονται από γαστρεντερίτιδα με διάρροιες και εμετούς.

Για «ομαλή αυξητική τάση» στα περιστατικά κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Μάκης Τσάμης, ο οποίος επισημαίνει, με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, σε ανθρώπους που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη, είναι μεγάλης ηλικίας ή μικρής ηλικίας, αντίθετα».

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος «ευνοεί» την ενίσχυση του φαινομένου, λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος γιατρός, «τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως τρεις έως τέσσερις ημέρες, αλλά εάν επιμένουν, τότε ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό».

Οι βασικές συμβουλές που απευθύνει ο κ. Τσάμης είναι να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους για τα άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες «ομάδες υψηλού κινδύνου», να τηρούνται οι όροι υγιεινής, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και ο επαρκής αερισμός των χώρων, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης των μικροβίων, ενώ παράλληλα συνιστάται ο έγκαιρος εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες.

Οι ηλικίες που εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα είναι παιδιά, μεσήλικες και μεγαλύτεροι, οι οποίοι «πρέπει να διατρέφονται σωστά, να μην καταπονούνται, να ξεκουράζονται κι όταν δεν υποχωρούν τα συμπτώματα μετά το τριήμερο, αλλά αντίθετα γίνονται χειρότερα, είτε πυρετός, είτε βήχας, πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό ή να έρχονται σε επαφή με τον γιατρό, για να τους δίνει οδηγίες και ανάλογη θεραπεία, αν χρειαστεί» επισημαίνει ο ίδιος.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου