ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα πληρώνουν οι Ελληνες από την τσέπη τους για γιατρούς και φάρμακα

πόσα-πληρώνουν-οι-ελληνες-από-την-τσέπ-222992

Περίπου 300 ευρώ πληρώνει κάθε Έλληνας από την τσέπη του ετησίως για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις ενώ το 21% δηλώνει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη κυρίως λόγω του κόστους. Τρεις στους δέκα δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φάρμακά τους ενώ περίπου οι μισοί πολίτες νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια για την ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, της HELLAS HEALTH VII, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο απο το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Πόσα πληρώνουν για γιατρούς και φάρμακα οι Έλληνες

Η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία αφορά πλέον τουλάχιστον έξι στους δέκα Έλληνες. Είναι ενδεικτικό ότι το 62% των ερωτηθέντων που είχαν ανάγκη ιατρικής φροντίδας το τελευταίο έτος, χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του. Το 21% αναφέρει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη κυρίως λόγω του κόστους (53%), άλλης απασχόλησης (15%), από αμέλεια (11%) ή λόγω της μακράς αναμονής (11%).

Οι ιδιώτες γιατροί, συμβεβλημένοι και μη με τον ΕΟΠΥΥ, είναι αυτοί που δέχονται την πλειονότητα των Ελλήνων ασθενών. Το 37% απευθύνεται σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό για ιατρική φροντίδα, το 23% σε μη συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό, ενώ ποσοστό 19% αναζητεί γιατρό στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και μολις το 7% απευθύνεται στα δημόσια Πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ.

Κατά μέσο όρο κάθε Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του σε ετήσια βάση περίπου 300 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις.

Το 28% των ερωτηθέντων πλήρωσε τα φάρμακα από την τσέπη του τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα, το 30% των επισκέψεων στο φαρμακείο στο διάστημα αυτό αφορούσε την προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, εκ των οποίων το 35% ήταν για αγορά αντιβιοτικών. Το 38% δεν γνωρίζει ότι τα γενόσημα φάρμακα κοστίζουν τα 2/3 της τιμής των πρωτοτύπων. Το 42% προτιμά τα γενόσημα μόνο εάν το ποσό που εξοικονομεί είναι μεγάλο, το 27% προτιμά το πρωτότυπο φάρμακο ανεξαρτήτως τιμής και μόνο το 19% προτιμά πάντα το γενόσημα.

Ενας στους δυο ανησυχεί πολύ για την κάλυψη του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων και το 24% ανησυχεί λίγο και μόνο το 28% δεν ανησυχεί καθόλου.

Ο «χάρτης» του εμβολιασμού

  • Το 94% των γονέων αναφέρει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη για τα παιδιά τους, αρκετοί όμως δεν θυμούνται τα συγκεκριμένα εμβόλια που έχουν κάνει.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων που δεν έχει εμβολιάσει τα παιδιά τους (58%) αναφέρουν ως κύριο λόγο τη διαφωνία τους και τις τυχόν παρενέργειες.
  • Το 64% των γονέων δηλώνει ενημερωμένο για τα οφέλη του εμβολιασμού, το 56% για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και το 41% για τους κινδύνους που απορρέουν από τον εμβολιασμό
  • Το 15% αναφέρει δυσκολίες στην προσπάθεια εμβολιασμού των παιδιών τους λόγω έλλειψης (64%), κόστους (34%), αδυναμία ραντεβού(10%).
  • Το 24% των γονέων έχει εμβολιάσει τα παιδιά τους έναντι του ιού HPV.
  • Οι περισσότεροι γονείς απευθύνονται σε ιδιώτη ιατρό για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου