ΥΓΕΙΑ

Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας: Απαραίτητη η ορθοδοντική θεραπεία

οδοντιατρικός-σύλλογος-μαγνησίας-απ-241926

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας για τον Μήνα Στοματικής Υγείας τον Νοέμβριο θα δημοσιεύσει τέσσερα άρθρα σχετικά με την στοματική υγεία.

Το άρθρο αυτής της εβδομάδας αφορά την ορθοδοντική θεραπεία και έχει συνταχθεί από την ΕΟΓΜΕ

Η ορθοδοντική θεραπεία συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία του περιοδοντίου, μάσηση, ομιλία και εν μέρει στην άρθρωση της κάτω γνάθου (Κροταφογγναθική διάρθρωση) σύμφωνα με την εταιρεία Ορθοδοντικής και Γναθοπροσωπικής Μελέτης και Ερευνας.

H κακή σύγκλειση των δοντιών οδηγεί σε αποτριβές και περιοδοντικό τραυματισμό όταν δε συνυπάρξει φλεγμονή, όπως σε περιπτώσεις πλημμελούς στοματικής υγιεινής, υπάρχει κίνδυνος μέχρι και απώλειας δοντιών. Οι σταυροειδείς συγκλείσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποτριβές, υφιζήσεις ούλων και επηρεασμό της ανάπτυξης της κάτω γνάθου στα παιδιά. Η κάθετη αλληλοεπικάλυψη των προσθίων δοντιών με τραυματισμό των ούλων μπορεί να οδηγήσουν σε υφίζηση των ούλων που μπορεί να φθάσει μέχρι την αποκάλυψη της ρίζας του δοντιού. Αντίθετα, η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την περιοδοντική στήριξη των δοντιών και την ανάπτυξη μαλθακών ιστών περιορίζοντας χειρουργικές επεμβάσεις στο ελάχιστο δυνατό. Ωφέλιμο για τον ασθενή είναι πριν προβεί ο οδοντίατρος σε τυχόν εξαγωγές δοντιών με κακή πρόγνωση να προηγείται συνεννόηση με τον ορθοδοντικό.

Μερικές ανωμαλίες σύγκλεισης συσχετίζονται με προβλήματα στην άρθρωση του κάτω σαγονιού. Τέλος, όσο πιο έντονες είναι οι ανωμαλίες σύγκλεισης ιδιαίτερα σε χασμοδοντίες & αμφοτερόπλευρες σταυροειδείς συγκλείσεις τόσο μεγαλύτερη η συσχέτιση με ηχητικά λάθη στην ομιλία και τόσο μειώνεται η δυνατότητα μάσησης των τροφών.

Να αποκαλύψει συγγενείς ελλείψεις δοντιών (στον ορθοδοντικό έλεγχο) και εν δυνάμει οδηγήσει σε πρόληψη κακοήθων νεοπλασιών.

Όταν συνυπάρχουν συγγενείς ελλείψεις δοντιών θα πρέπει να γίνεται διερεύνηση του κληρονομικού ιστορικού του ασθενή για κακοήθεις νεοπλασίες, αφού πρόσφατες μελέτες έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ συγγενών ελλείψεων & κακοήθων νεοπλασιών.

Να περιορίσει επεισόδια υπνικής άπνοιας είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με γναθοχειρουργική.

Η ορθοδοντική θεραπεία επηρεάζει τον αεραγωγό, έτσι ώστε να βελτιώνεται η αναπνοή από τη μύτη και να περιορίζεται η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η αποτελεσματικότητα των ορθοδοντικών μηχανημάτων στην άπνοια είναι συγκρίσιμη με εκείνη εξειδικευμένων αναπνευστικών συσκευών.

Να περιορίσει τη συχνότητα τραύματος στα δόντια

Παιδιά που υποβλήθηκαν ενωρίς (πριν ολοκληρωθεί η μόνιμη οδοντοφυΐα) σε ορθοδοντική θεραπεία με δόντια που προεξέχουν, διατρέχουν 43% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν τραυματισμό στα άνω πρόσθια δόντια.

Να αποτρέψει επιβλαβείς στοματικές έξεις

Η έγκαιρη διακοπή των στοματικών έξεων είναι η πλέον σημαντική προληπτική παρέμβαση καθόσον προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη του στόματος & τη συναισθηματική ευεξία του παιδιού. Εάν η έξη παραμείνει, μετά την ολοκλήρωση της μόνιμης οδοντοφυΐας, τότε η ορθοδοντική θεραπεία είναι επεμβατική, χρονικά μεγαλύτερη, ακριβότερη & υπό συνθήκες υπάρχει πιθανότητα υποτροπής.

Να αντιστρέψει αλλαγές γήρανσης-ωρίμανσης

Η ορθοδοντική με κατάλληλες μετακινήσεις των δοντιών από μόνη της ή σε συνδυασμό με περιοδοντικές και επανορθωτικές οδοντιατρικές εργασίες ή χειρουργική διεύρυνση του σκελετού του προσώπου μπορεί να παρατείνει μία νεανική εμφάνιση και να βοηθήσει στην αντιστροφή ορισμένων ορατών σημείων γήρανσης στον ενήλικα.

Να τονώσει την αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και εν τέλει την ποιότητα ζωής

Από μελέτες, ένα όμορφο & υγιές χαμόγελο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εικόνα του εαυτού μας & την αυτοεκτίμηση, και ως εκ τούτου σημαντικό για την κοινωνική ανάπτυξη και τις επιδόσεις στο σχολείο και στην εργασία. Η ορθοδοντική θεραπεία έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Τέλος τονίζεται, ότι ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται το αργότερο στην ηλικία των επτά ετών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου