ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι επιστημόνων για την αερορύπανση στον Βόλο

καμπανάκι-επιστημόνων-για-την-αερορύ-245228

Καμπανάκι κινδύνου για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που χτυπάει «κόκκινο» τους τελευταίους χειμώνες στον Βόλο, κρούει η ιατρική-ερευνητική κοινότητα. «Το ανησυχητικό πλέον είναι ότι δεν πρόκειται για ένα συμβάν που πέρασε. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χειμώνα τα τελευταία έξι χρόνια και δρα αθροιστικά», ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κων. Γουργουλιάνης, την ίδια ώρα που ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο κατέγραφε μερικές ακόμη ωριαίες υπερβάσεις το βράδυ της Κυριακής, που άγγιξαν ακόμη και τα 103mgr/m3.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μπορεί το κρύο ακόμη να μην είναι τσουχτερό, όμως τζάκια και ξυλόσομπες πήραν μπροστά και μαζί τους κούρσα… ανόδου καταγράφει ο δείκτης μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον σταθμό της περιφέρειας στον Βόλο, κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Την περασμένη Κυριακή, καταγράφτηκαν και νέες ωριαίες υπερβάσεις από τον σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Βόλο, σε συνέχεια των ωριαίων υπερβάσεων τα βράδια της προηγούμενης εβδομάδας.

Από τις 9 το βράδυ και μετά, η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική και αυτό αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των μετρήσεων αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ10): στις 9μ.μ. καταγράφτηκαν συγκεντρώσεις 74 mgr/m3 με όριο τα 50 mgr/m3, στις 10 μ.μ. 89 mgr/m3, στις 11μ.μ. 103 mgr/m3 και τα μεσάνυκτα της Κυριακής προς Δευτέρα ξημερώματα 96 mgr/m3.

«Είναι πραγματικά θλιβερό και άκρως ανησυχητικό αυτό που συμβαίνει», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Γουργουλιάνης. Όπως μάλιστα επισήμανε στο συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας» που γίνεται κάθε χρόνο μετά το Πάσχα στον Βόλο, θα υπάρχει ξεχωριστό τραπέζι για τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Δεν πρόκειται πλέον για συμβάν, που πέρασε. Είναι φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε χειμώνα τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια. Σκεφτείτε ένα παιδάκι που ήταν επτά ετών όταν ξεκίνησε το φαινόμενο και σήμερα είναι σε ηλικία 12 ετών. Έχει περάσει πέντε χρόνια παίζοντας στο πάρκο τον χειμώνα μέσα στη ρύπανση. Το πρόβλημα δρα αθροιστικά», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα θορυβημένος για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ρύπανσης του χειμώνα στην υγεία του ανθρώπου. «Οι άμεσες επιπτώσεις είναι η αύξηση των κρίσεων άσθματος, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, των λοιμώξεων και των καρδιαγγειακών. Δεν ξέρουμε όμως πόσο βλαβερές είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία. Δεν τις έχουμε μελετήσει», είπε.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της συστηματικής παρακολούθησης του προβλήματος από δίκτυο 20 σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων σε κεντρικό επίπεδο για να μειωθεί το πρόβλημα. «Δεν μπορείς να ζητάς από έναν που δεν έχει πώς να ζεσταθεί, να ξεπαγιάσει. Το κράτος όμως μπορεί να μειώσει τον φόρο στο πετρέλαιο», επεσήμανε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου