ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα σαπούνια για το πλύσιμο των χεριών!

οι-κίνδυνοι-που-κρύβουν-τα-σαπούνια-γι-331212

Aνταποκρίνεται το αντιβακτηριδιακό σαπούνι που χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο των χεριών στις προσδοκίες σας; Πρόσφατες έρευνες αλλάζουν τα δεδομένα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων προϊόντων αλλά και αναφορικά με την επικινδυνότητα των χημικών ουσιών που περιέχουν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με κοινή δήλωση που υπογράφηκε από περισσότερους από 200 επιστήμονες και επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, οι ουσίες τρικλοσάνη και τρικλοκαρβάνη που περιέχουν τα σαπούνια αυτού του είδους, δεν είναι απλά αναποτελεσματικές αναφορικά με την αντιμετώπιση των μικροβίων αλλά παράλληλα αποτελούν δυνητική απειλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

«Αναποτελεσματικά…»

Ο Ralf Harden, διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ασφάλειας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα εκθέτει τις προειδοποιήσεις του αναφορικά με τις εν λόγω ουσίες στο δελτίο τύπου που ακολουθεί: «Πολλές φορές μπορεί να πάει κάτι λάθος στην παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων. Υπάρχουν ουσίες που περιέχουν διοξίνη, ένα ισχυρό τοξικό καρκινογόνο που καθιστά τα προϊόντα αναποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των μικροβίων ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο τον κίνδυνο εμφάνισης μολύνσεων και την ευαισθησία στις αλλεργίες. Όταν απελευθερώνεται η διοξίνη στο έδαφος ή το νερό, σχηματίζει επιπλέον διοξίνες, ενώ όταν καίγεται παράγει τις πλέον επιβλαβείς τοξικές ουσίες».

Απαγόρευσαν 17 σαπούνια!

Το Σεπτέμβρη του 2016 η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απαγόρευσε 17 αντισηπτικά σαπούνια δίχως που περιείχαν την τρικλοσάνη και την τρικλοκαρβάνη. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα υπόλοιπα προϊόντα είναι ασφαλή. «Πολλές φορές τα υποκατάστατα αυτών των προϊόντων είναι πολύ χειρότερα», τονίζει η Arlene Blum, PhD, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Επιστήμη των Πράσινων.

Παράλληλα τα δύο χημικά χρησιμοποιούνται καθημερινά σε πλήθος καθημερινών δραστηριοτήτων όπως ο καθαρισμός κτιρίων, οι πιστωτικές κάρτες και τα χαλάκια για γιόγκα. Για να προστατευθείτε αποτελεσματικά από τα επικίνδυνα για την υγεία προϊόντα θα πρέπει να κοιτάζετε πάντα στις ετικέτες αν αναγράφεται το σήμα EWG VERIFIED ™ .

runnfun.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου