ΥΓΕΙΑ

Μύθοι και αλήθειες για το κοιλιακό λίπος

μύθοι-και-αλήθειες-για-το-κοιλιακό-λίπ-374155

Η συσχέτιση του κοιλιακού λίπους με πολλά προβλήματα υγείας κάνει επιτακτική την ανάγκη να μειώνουμε και να αποτρέπουμε τη συσσώρευσή του. Ας δούμε όμως μερικούς μύθους και αλήθειες γύρω από το κοιλιακό λίπος.

1) Το κοιλιακό λίπος είναι χειρότερο από το λίπος που συσσωρεύεται σε άλλες περιοχές του σώματος.

Αλήθεια. Η υπερβολική συσσώρευση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνη από το λίπος που συσσωρεύεται στους γοφούς και τους μηρούς. Ο λόγος είναι ότι το κοιλιακό λίπος σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη. Γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο που κατανέμεται το λίπος στο σώμα μας, ωστόσο ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής μπορούν να δυσχεράνουν την κατάσταση.

2) Λιπαρά τρόφιμα όπως το λιπαρό κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά ευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό για τη συσσώρευση του κοιλιακού λίπους.

Μύθος. Τέτοιου τύπου λιπαρά τρόφιμα δεν είναι η καλύτερη επιλογή, ωστόσο αυτό που επιδρά στην αύξηση του κοιλιακού λίπους είναι η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη στο σύνολο της διατροφής μας. Δεν υπάρχουν λοιπόν συγκεκριμένες τροφές που να ευθύνονται για τη συσσώρευση του κοιλιακού λίπους, επομένως θα πρέπει να προσέχουμε έτσι ώστε η ενέργεια που προσλαμβάνουμε από τις τροφές να μην υπερβαίνει τις πραγματικές απαιτήσεις του οργανισμού μας.

3) Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά.

Αλήθεια. Το αλκοόλ αποδίδει αρκετές θερμίδες, παρόμοιες με αυτές του λίπους, σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Έτσι λοιπόν, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει το ενεργειακό περιεχόμενο της διατροφής μας με αποτέλεσμα η περίσσεια των θερμίδων να αποθηκεύεται ως λίπος. Επιπλέον, το συκώτι επιβαρύνεται ώστε να μεταβολίσει το αλκοόλ και το λίπος, ενώ επιπρόσθετα η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει το αίσθημα της πείνας μέσω της επίδρασης σε ορμόνες της όρεξης.

4) Το κοιλιακό λίπος είναι πιο δύσκολο να χαθεί σε σύγκριση με το λίπος που συσσωρεύεται στο υπόλοιπο σώμα.

Μύθος. Όταν η υγιεινή διατροφή συνδυαστεί με την άσκηση, κι έτσι οι θερμίδες που λαμβάνουμε είναι λιγότερες από αυτές που χρειαζόμαστε, τότε ο οργανισμός μας θα κινητοποιήσει το λίπος για να παραχθεί η υπόλοιπη ενέργεια που χρειαζόμαστε. Το λίπος προέρχεται από όλο το σώμα και κατά συνέπεια και από την περιοχή της κοιλιάς.

5) Υπάρχουν «μαγικές» τροφές που βοηθούν στην απώλεια του κοιλιακού λίπους.

Μύθος. Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές, υπάρχουν όμως ομάδες τροφίμων που μπορούν να μας βοηθήσουν. Τέτοιες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Τέλος, το μεσογειακό πρότυπο διατροφής σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα και την καλή ενυδάτωση μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

mothersblog.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου