ΥΓΕΙΑ

Πώς δοκιμάζονται οι σχέσεις στις καλοκαιρινές διακοπές…

πώς-δοκιμάζονται-οι-σχέσεις-στις-καλο-399881

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Το καλοκαίρι είναι η χρονική περίοδος όπου όλα κυλούν με πιο χαλαρούς ρυθμούς. Οι σχέσεις των ζευγαριών που περνούν δοκιμασίες όλο το χρόνο φτάνουν στο σημείο μηδέν το καλοκαίρι αφού «κουβαλούν» όλο το βάρος των προβλημάτων του χειμώνα.

Επομένως, το καλοκαίρι φορτίζει και δοκιμάζει τις φθαρμένες σχέσεις και τις σχέσεις των ζευγαριών που έχουν υποτονική σεξουαλική επιθυμία και τις περισσότερες φορές το φθινόπωρο προχωρούν στην οριστική λήξη τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της απιστίας και της κρίσης των σχέσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι φαινόμενο της σημερινής εποχής.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αρκετά συχνά τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα και προσωπικές δυσκολίες που αφορούν αποκλειστικά τη σχέση τους. Κάποιες φορές δε γνωρίζουν τα προβλήματα άλλες τα παραβλέπουν και το λάθος τους είναι ότι πιστεύουν ότι θα τα ξεπεράσουν στις διακοπές τους. Έτσι, τα ζευγάρια ξεκινούν τις διακοπές τους με μεγάλες προσδοκίες. Τα προβλήματα που δεν οφείλονται στην καθημερινότητα συνήθως εντείνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλά ζευγάρια μάλιστα επιστρέφουν από τις διακοπές πολύ χειρότερα από ό,τι ξεκίνησαν, είτε γιατί πιέστηκαν σε περίοδο χαλάρωσης όπως είναι το καλοκαίρι, είτε γιατί δεν έγιναν όλα όπως τα περίμεναν με τον/τη σύντροφο.

Ένας επιπλέον λόγος είναι οι πειρασμοί… Οι άνθρωποι ανέκαθεν πίστευαν ότι στις διακοπές ιδιαίτερα κατά το έντονο ελληνικό καλοκαίρι, οι πειρασμοί για μια περιπέτεια εκτός της μόνιμης και συμβατικής σχέσης είναι δικαίωμα και σχεδόν ένας κανόνας ζωής που επιβεβαιώνεται από τις δικές μας εμπειρίες αλλά και εκείνες των φίλων μας. Άλλωστε, κατά τους θερμούς μήνες οι λιγότερες κοινωνικές αναστολές, καθιστούν τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στην ελεύθερη σεξουαλική ζωή που οδηγεί στην απιστία. Η εξήγηση του φαινομένου της απιστίας, εντοπίζεται στην έντονη ανάγκη του ανθρώπου για περιπέτεια, για φυγή από την καθημερινότητα και τη γκρίζα εκδοχή της. Ωστόσο οι πειρασμοί βρίσκουν έδαφος να δράσουν εάν είμαστε ευάλωτοι και αν η σχέση μας είναι ήδη διαλυμένη. Αντιθέτως, όταν κάποιος βρίσκεται σε μια υγιή και «ολοκληρωμένη» σχέση δε θα δώσει τέλος σε αυτή λόγω του καλοκαιριού ούτε θα είναι επιρρεπής στην απιστία και στους πειρασμούς.

Υπάρχει μεγαλύτερη ροπή προς την απιστία το καλοκαίρι γιατί οι άνθρωποι έχουν πιο πολύ την ανάγκη να χαλαρώσουν, να φλερτάρουν και να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους, κυρίως όμως αυτή στάση προκύπτει ως συνέπεια της φθοράς της ήδη υπάρχουσας σχέσης. Οι διακοπές ενοχοποιούνται ως η περίοδος κατά την οποία οι περισσότεροι χωρίζουν και οι συνθήκες για εύρεση συντρόφων είναι πιο ευνοϊκές.

Αυτό ισχύει αν σκεφτεί κανείς ότι αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργούνται οι συνθήκες για να προκύψει η απιστία αφού είναι η περίοδος όπου συνήθως ο άντρας μένει στην πόλη λόγω εργασιακών υποχρεώσεων και η σύζυγος φεύγει με τα παιδιά για διακοπές. Και για τις γυναίκες όμως διαμορφώνεται μια καινούργια κατάσταση, καθώς η γυναίκα είναι πιο ευάλωτη να δεχθεί το φλερτ, γιατί έχει την ανάγκη να αισθανθεί πιο όμορφη και επιθυμητή.

Στην περίπτωση μιας σχέσης που έχει ήδη φθαρεί ίσως οι ξεχωριστές διακοπές να δίνουν κάποιο περιθώριο στη σχέση, διότι δίνεται η ευκαιρία στο ζευγάρι να αποστασιοποιηθεί και να δει τα προβλήματα πιο αντικειμενικά και ρεαλιστικά.

Πώς θα μπορούσατε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών;

Σεβαστείτε τις προσωπικές στιγμές του άλλου. Την ώρα που διαβάζει το βιβλίο του ή κοιμάται δεν είναι η στιγμή να του διηγηθείτε κάτι που θυμηθήκατε ή να λύσετε κάποιο ζήτημα που σας απασχολεί.

Συντονιστείτε. Ένας συντονισμός στο πρόγραμμά σας, δηλαδή το να ξυπνάτε την ίδια ώρα, να πεινάτε την ίδια ώρα και να θέλετε ποτό την ίδια ώρα δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις όμως και με καλή διάθεση θα βρείτε τον τρόπο να συμβιβάσετε τα πράγματα.

Αποφύγετε τη γκρίνια. Τις πικρές διαπιστώσεις για την ακρίβεια, τις κακές υπηρεσίες και την κοσμοπλημμύρα στις ακτές συζητήστε τα μετά την επιστροφή σας από τις διακοπές και μη χαλάτε τη διάθεσή σας εκεί.

Κλείστε το κινητό. Αν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις σας το επιτρέπουν μπορείτε να κλείνετε κάποιες ώρες χαλάρωσης το κινητό σας έτσι ώστε τίποτε να μην μπαίνει ανάμεσα σας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου