ΥΓΕΙΑ

Οι φίλοι κάνουν καλό στη μακροβιότητά μας

οι-φίλοι-κάνουν-καλό-στη-μακροβιότητά-851206

Η φιλία βοηθάει σημαντικά την μακροβιότητά μας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου  Brigham Young. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πολλοί και καλοί φίλοι ωφελούν σημαντικά την υγείας μας και μας βοηθούν να ζήσουμε και περισσότερα αλλά και καλύτερα χρόνια. Αντιθέτως, το να έχει κανείς κάνα-δυο φίλους όλους κι όλους, είναι εξίσου επιζήμιο για την επιβίωσή μας και ισούται με 15 τσιγάρα την ημέρα ή τον αλκοολισμό!

Το δείγμα των επιστημόνων περιελάμβανε 300.000 εθελοντές από τέσσερις ηπείρους όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων. Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, το να έχει κανείς ένα ευρύ δίκτυο καλών φίλων και γειτόνων αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες επιβίωσης σε όλες τις ηλικίες – ίσως διότι όταν φροντίζουμε τους φίλους μας κι εκείνοι εμάς, τελικά φροντίζουμε ο καθένας από τη μεριά του και τον εαυτό μας.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Brigham Young επισημαίνουν πως έτσι όπως δουλεύουμε σήμερα, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε καριέρα και οικογένεια, χάνουμε σταδιακά τον κοινωνικό ιστό μας.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου