ΥΓΕΙΑ

Η κατάθλιψη πλήττει την καρδιά το ίδιο με την χοληστερίνη και την παχυσαρκία

η-κατάθλιψη-πλήττει-την-καρδιά-το-ίδιο-585373

Όταν αναλογιζόμαστε τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, το μυαλό μας πάει στο κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη και την παχυσαρκία. Τα ενδεχόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας μάλλον δεν μας περνάνε από το μυαλό.

Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατάθλιψη αποτελεί εξίσου μεγάλο κίνδυνο για την καρδιά με τις προαναφερθείσες παθήσεις, ή καταστάσεις υγείας.

Σε μια νέα έρευνα, Γερμανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 3.428 άνδρες ηλικίας 45-74 ετών, τους οποίους παρακολουθούσαν σε θέματα υγείας για 10 χρόνια. Όπως διαπίστωσαν, το να πεθάνει κάποιος από καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια αυτών των 10 χρόνων της έρευνας ήταν το ίδιο πιθανό να οφείλεται σε προβλήματα που συνδέονται με την κατάθλιψη, όσο και με προβλήματα που συνδέονται με τους 5 πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνους για την καρδιά: παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και κάπνισμα.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης στους συμμετέχοντες συνδέθηκαν με το 15% των θανάτων από καρδιαγγειακή και στεφανιαία νόσο στην καρδιά, ενώ η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία για το 8-21%. Ο διαβήτης αποτελεί μικρότερο κίνδυνο, αντιπροσωπεύοντας το 5-8% των θανάτων από κάποιο πρόβλημα στην καρδιά.

Μόνο δύο παράγοντες κινδύνου συνδέθηκαν με μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από την κατάθλιψη: το κάπνισμα (17-20%) και η υπέρταση (30-34%). Στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Atherosclerosis, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι “η καταθλιπτική διάθεση και η ψυχική εξάντληση κατέχουν μια σταθερή μεσαία θέση, ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα”.

Και προτείνουν οι τακτικές εξετάσεις ψυχικής υγείας να αποτελούν σταθερή προληπτική δράση σε ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν ήδη κάποιον από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, ενώ “η κατάθλιψη θα πρέπει να κρίνεται ως ένας πρόσθετος κίνδυνος για την καρδιά”.

Η δρ Heidi May από το Ιατρικό Κέντρο του Ινστιτούτου για την Καρδιά Intermountain στο Salt Lake City, υποστηρίζει ότι η νέα έρευνα είναι “σύμφωνη με αντίστοιχες αναφορές από άλλες μελέτες (…) Υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης για τον έλεγχο και τη θεραπεία της κατάθλιψης, ως μέτρο κατά των καρδιαγγειακών προβλημάτων”.

Η δρ May λέει επίσης ότι η κατάθλιψη επηρεάζει πιθανώς την καρδιά με μια ποικιλία από άμεσους και έμμεσους τρόπους: “Υπάρχουν κάποιες φυσιολογικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα με την κατάθλιψη, ενώ υπάρχουν και αλλαγές συμπεριφοράς. Για παράδειγμα οι καταθλιπτικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να ασκούνται λιγότερο και να αμελούν την φαρμακευτική τους αγωγή”.

Για την παρούσα μελέτη, τα αποτελέσματα για κάθε έναν παράγοντα κινδύνου ξεχωριστά προσαρμόστηκαν από τους επιστήμονες, συνυπολογίζοντας και όλους τους άλλους παράγοντες μαζί, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάθλιψη αποτελεί από μόνη της κίνδυνο για την καρδιά και δεν είναι απλά μία παράμετρο που συμβάλλει αρνητικά σε κάποιον από τους άλλους 5 βασικούς παράγοντες κινδύνου.

Επίσης, όπως η κατάθλιψη μπορεί να συμβάλλει αρνητικά στην καρδιακή νόσο, εκείνοι που πάσχουν ήδη από σοβαρή καρδιακή πάθηση μπορεί να εκδηλώσουν και συμπτώματα κατάθλιψης. Η οποία με την σειρά της, σε ένα φαινόμενο “ντόμινο”, μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει την ανάκαμψη του ασθενούς.

(health.com)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου