ΥΓΕΙΑ

Πρόωρες γεννήσεις και κληρονομικότητα

πρόωρες-γεννήσεις-και-κληρονομικότη-851206

Ο κίνδυνος για πρόωρη γέννηση ενός μωρού έχει και γενετική αιτία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι οι πρόωρες γεννήσεις τείνουν να εμφανίζονται στις ίδιες οικογένειες και να "περνάνε" από γενιά σε γενιά. Οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί οι ίδιες πρόωρα ή οι οποίες έχουν αδέλφια που έχουν γεννηθεί πρόωρα, εμφανίζουν 50-60% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν κι αυτές πρόωρο μωρό.

Η μελέτη, από ερευνητές του πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γυναικολογίας "Obstetrics and Gynecology", σύμφωνα με το BBC, μελέτησε τις περιπτώσεις άνω των 22.300 οικογενειών. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι νέες έρευνες πρέπει πλέον να γίνουν και να εστιάσουν στον εντοπισμό συγκεκριμένων γονιδίων που σχετίζονται με τις πρόωρες γεννήσεις.

Η πρόωρη γέννα αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες θανάτου ενός νεογέννητου και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία του.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η πιθανότητα να γεννήσει πρόωρα μια μητέρα που ή ίδια είχε γεννηθεί πρόωρα, είναι αυξημένη κατά 60% αν πρόκειται για το πρώτο παιδί της και κατά 50% για τα επόμενα παιδιά της.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου