ΥΓΕΙΑ

Μπλόκο στα αντιβακτηριδιακά σαπούνια βάζουν οι ΗΠΑ

μπλόκο-στα-αντιβακτηριδιακά-σαπούνι-786148

«Μπλόκο» στα αντιβακτηριδιακά σαπούνια βάζει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων (FDA) και Φαρμάκων, που με νέα απόφασή του απαγορεύει την πώλησή τους στην αγορά της χώρας.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι οι εταιρίες που τα παράγουν δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι τα σαπούνια είναι ασφαλή ή πιο αποτελεσματική από τα υπόλοιπα προϊόντα που κυκλοφορούν στα ράφια των καταστημάτων.

Μάλιστα, η Δρ. Τζάνετ Γούντκοκ, επικεφαλής του κέντρου εκτιμήσεων και έρευνας του FDA δήλωσε μάλιστα ότι τα σαπούνια αυτά πιθανώς να μην προσφέρουν τίποτα στη δημόσια υγεία.

«Οι καταναλωτές μπορεί να πιστεύουν ότι τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια αποτρέπουν πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση των μικροβίων αλλά εμείς δεν έχουμε επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι καλύτερα από το απλό σαπούνι και το νερό» τόνισε η ειδικός σε ανακοίνωσή της, και συμπλήρωσε: «Μάλιστα, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα αντιβακτηριδιακά συστατικά τους πιθανώς να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό μακροπρόθεσμα».

Το «μπλόκο» αυτό αφορά όλα τα σαπούνια ή αντισηπτικά που περιέχουν μια ή περισσότερες από 19 συγκεκριμένες χημικές ενώσεις. Παρόλα αυτά δεν επηρεάζει αντισηπτικά και μαντηλάκια που έχουν ως βάση τους την αιθυλική αλκοόλη –το γνωστό σε όλους οινόπνευμα.

Ο αμερικανικός οργανισμός έχει δώσει στις εταιρίες ένα χρόνο για να τροποποιήσουν τα προϊόντα τους ή να τα αποσύρουν από τα ράφια των καταστημάτων.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου