ΥΓΕΙΑ

Τα φυτικά…όπλα που σας γλιτώνουν από τα κουνούπια

τα-φυτικάόπλα-που-σας-γλιτώνουν-από-τ-813886

Τα καλοκαιρινά σας βράδια στη βεράντα και τον κήπο τα στοιχειώνουν κουνούπια σκνίπες και άλλοι επιθετικοί εισβολείς; Παλεύετε με τα συνήθη όπλα;

Κι όμως δεν χρειάζεται παρά να επιλέξετε τα σωστά φυτά για να έχετε ήσυχα καλοκαιρινά βράδια.

Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ ο τεχνολόγος γεωπόνος Παναγιώτης Φλέγκας υπάρχει πλήθος ελληνικών φυτών που θεωρούνται εντομοαπωθητικά και μπορούμε να τα έχουμε στην βεράντα μας.

Η καλέντουλα, η λεβάντα, το λεμονόχορτο, το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, ο δυόσμος, η μέντα, η πετούνια και η σιτρονέλα – ναι είναι φυτό και όχι στικ – έχουν εξαιρετικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες και έχουν λίγες απαιτήσεις ως προς την καλλιέργεια τους.

Επίσης πολύ χρήσιμα για την απομάκρυνση των κουνουπιών είναι τα κεριά της σιτρονέλας που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και στικάκια με αρώματα από τα φυτά που προαναφέραμε.

Βασικοί κανόνες για να “διώξουμε” έντομα και κουνούπια

Πέραν όμως της κηπουρικής υπάρχουν και βασικοί κανόνες για να απομακρύνουμε έντομα και κουνούπια από το χώρο μας όπως αναφέρει ο κ. Φλέγκας:

* Δεν ποτίζουμε το βράδυ, ποτίζουμε πάντα νωρίς το πρωί ώστε το φυτό να πάρει την υγρασία όταν την χρειάζεται το πρωί με τον ήλιο.

* Προσπαθούμε να έχουμε το χώρο μας καθαρό, να καθαρίζουμε τα σημεία που μαζεύουν νερά.

* Τα φυτά που έχουμε στον κήπο μας ή στη βεράντα μας πρέπει να είναι μόνιμα κλαδεμένα.

*Το γκαζόν μας το κουρεύουμε υποχρεωτικά μία φορά τη βδομάδα και συλλέγουμε όλο το φυτικό υλικό που μένει από κλαδέματα και από τις καθαριότητες που κάνουμε, ώστε να μην συγκεντρώνεται, γιατί εκεί δημιουργούνται εστίες που πάνε τα ακμαία έντομα, δηλαδή το κουνούπι το μεγάλο και αφήνουν τα αυγά τους. Η υγρασία μαζί με το σκοτάδι δημιουργούν τις συνθήκες για να συγκεντρωθούν και να αναπτυχθούν έντομα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου