ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε αλκοόλ σε μεγάλο ποτήρι

γιατί-δεν-πρέπει-να-πίνουμε-αλκοόλ-σε-μ-835934

Το λόγο για τον οποίο καλό είναι να πίνουμε αλκοόλ σε μικρά ποτήρια, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με τους θαμώνες ενός μπαρ, διαπίστωσαν πως όταν τους σερβίριζαν την ίδια ακριβώς ποσότητα αλκοόλ σε λίγο μεγαλύτερα ποτήρια, εκείνοι έπιναν περισσότερο.

Μία πιθανή εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο είναι ότι «μπερδευόταν» ο εγκέφαλός τους και πίστευε ότι υπήρχε αφθονία αλκοόλ, με αποτέλεσμα να αδειάζουν γρήγορα το ποτήρι τους για να πιουν κι άλλο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMC Public Health», στο πλαίσιο του πειράματος το προσωπικό του μπαρ σέρβιρε 125 και 175 ml κρασί σε ποτήρια διαφόρων μεγεθών (το καθένα είχε συνολική χωρητικότητα 300, 370 ή 250 ml), τα οποία άλλαζε κάθε 15θήμερο.

Κάθε φορά που χρησιμοποιούσαν τα ποτήρια των 370 mlοι πωλήσεις αυξάνονταν κατά σχεδόν 10%, διότι οι θαμώνες έπιναν πιο γρήγορα το ποτό τους και παράγγελναν το επόμενο.

Αντιθέτως, οι πωλήσεις δεν άλλαζαν όταν το κρασί σερβιριζόταν στα ποτήρια των 250 ml, σε σύγκριση με εκείνες κατά το σερβίρισμα στο κλασικό ποτήρι των 300 ml.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το μεγάλο μέγεθος των ποτηριών αλλάζει την αντίληψή μας για τις διαθέσιμες ποσότητες κρασιού και αναλόγως επιδρά στη συμπεριφορά μας, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρέιτσελ Πίτσι, από τη Μονάδα Έρευνας Συμπεριφοράς & Υγείας (BHRU) του Κέιμπριτζ.

Υποδηλώνουν επίσης ότι η αποφυγή της χρήσης μεγάλων ποτηριών θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ, συνηγόρησε η διευθύντρια της μονάδας δρ Τερέζα Μάρτω, καθηγήτρια Ψυχολογικών & Συμπεριφορικών Επιστημών στο Κολέγιο Christ’s του πανεπιστημίου.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου