ΥΓΕΙΑ

Μερικά αντηλιακά δεν πραγματοποιούν όσα υπόσχονται

μερικά-αντηλιακά-δεν-πραγματοποιούν-842522

Ορισμένα «μακράς διαρκείας» αντηλιακά μπορεί να μην είναι τόσο ανθεκτικά όσο υπόσχονται, προειδοποιεί η μεγαλύτερη ένωση καταναλωτών της Βρετανίας.

Σε αναλύσεις που πραγματοποίησαν επιστήμονες σε τέσσερα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντηλιακά ανακάλυψαν ότι μέσα σε ένα εξάωρο έως οκτάωρο από την επάλειψη μειώνεται κατά 74% η προστασία που παρέχουν έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενώ κάποιος ξεκινά τη μέρα του καλυμμένος με ένα αντηλιακό που έχει δείκτη προστασίας (SPF) ίσο με 30, το μεσημέρι έχει καταλήξει να φορά ένα αντηλιακό με SPF ίσο με 8.

Όπως ανακοίνωσε η ένωση καταναλωτών Which?, επιστήμονες εξέτασαν τα αντηλιακά με ειδικά τεστ αξιολόγησης των προδιαγραφών τους και στη συνέχεια τα άλειψαν τα στην πλάτη εθελοντών, οι οποίοι πέρασαν την ημέρα τους ντυμένοι με βαμβακερά μπλουζάκια σε ένα ερευνητικό εργαστήριο.

Έπειτα από 6-8 ώρες, αναλόγως με τη διάρκεια που ισχυριζόταν ότι είχε κάθε αντηλιακό, οι επιστήμονες εξέτασαν εκ νέου τις ηλιοπροστατευτικές ιδιότητές τους, διαπιστώνοντας ότι είχαν μειωθεί κατακόρυφα.

Στην Αυστραλία, απαγορεύεται η πώληση οποιουδήποτε αντηλιακού ωθεί τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται συχνή επάλειψη – κάτι που η ένωση Which? θέλει να ισχύσει και για τη Βρετανία όπου χρησιμοποιούνται ευρέως τα μακράς διαρκείας αντηλιακά.

«Οι μετρήσεις μας έδειξαν ότι αυτά τα αντηλιακά δεν πραγματοποιούν τον ισχυρισμό ότι αρκεί μία επάλειψη την ημέρα, όπως αναγράφουν στις συσκευασίες τους» δήλωσε ο κ. Άλεξ Νιλ, διευθυντής Πολιτικής & Ενημέρωσης του Which?.

«Δεδομένου ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του δέρματος περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στη Βρετανία, οι εταιρείες των αντηλιακών πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους πραγματοποιούν όσα υπόσχονται».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Δερματολόγων δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν πως πρέπει κανείς να πάψει να αγοράζει τα συγκεκριμένα αντηλιακά, αλλά όπως ισχύει για όλα τα άλλα, έτσι και αυτά θα πρέπει να εφαρμόζονται αρκετές φορές την ημέρα στο δέρμα, διότι μπορεί να απομακρυνθούν με τον ιδρώτα ή την τριβή.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου