ΥΓΕΙΑ

Οταν ο εφιάλτης προκαλεί έμφραγμα!

οταν-ο-εφιάλτης-προκαλεί-έμφραγμα-843383

Είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει! Ποια είναι η πιο επικίνδυνη ώρα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να απειλήσει την καρδιά

Μπορεί ένας εφιάλτης να προκαλέσει έμφραγμα στη διάρκεια του ύπνου; Δεν μοιάζει και πολύ πιθανό, αλλά η αλήθεια είναι πως έχουν αναφερθεί μερικές περιπτώσεις ανθρώπων που υπέστησαν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο εξαιτίας ενός πολύ κακού ονείρου, αναφέρουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις είχαν αναφερθεί πριν από χρόνια στην «Καναδική Επιθεώρηση Καρδιολογίας» (CJC) και αφορούσαν ασθενείς δίχως υποκείμενη στεφανιαία νόσο οι οποίοι κόντεψαν να χάσουν τη ζωή τους από τα καρδιακά επεισόδια που έπαθαν.

Ο ένας ασθενής ήταν 23 ετών και είχε δει ότι τον δολοφονούσε ο πατέρας του, ο άλλος ένας 38χρονος που είδε ότι σκοτωνόταν σε τροχαίο, ο τρίτος μια 42χρονη γυναίκα που ονειρευόταν ότι την κυνηγούσε η αστυνομία και ο τέταρτος ένας 52χρονος ο οποίος είχε δει στον ύπνο του ότι πέθανε ο γιος του.

Οπως είχαν γράψει οι ερευνητές στην «CJC», ούτε η ηλικία ούτε το ιστορικό και ο τρόπος ζωής των ασθενών δικαιολογούσαν το σχεδόν θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο που υπέστησαν, αφού ουσιαστικά δεν είχαν κανένα παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Ωστόσο, όλοι τους ξύπνησαν από τον εφιάλτη που έβλεπαν παρουσιάζοντας τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα, τα οποία επιδεινώθηκαν μέσα σε λίγη ώρα οδηγώντας τους σύντομα στα νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση.

Το πόσο συχνά είναι τέτοιου είδους περιστατικά ουδείς το γνωρίζει, διότι δεν έχουν διεξαχθεί σχετικές επιδημιολογικές μελέτες. Επιπλέον οι ειδικοί δεν ξέρουν εάν είναι απόρροια της αύξησης των καρδιακών παλμών που επιφέρει το τρομακτικό όνειρο ή κάποιου άλλου βιολογικού φαινομένου.

Το σίγουρο είναι ότι οι εφιάλτες παρατηρούνται συχνότερα στο στάδιο REΜ του ύπνου, κατά το οποίο τα μάτια μας κινούνται γρήγορα παρότι κοιμόμαστε. Η διάρκεια αυτού του σταδίου τείνει να αυξάνεται καθώς προχωρά η νύχτα και γι’ αυτόν τον λόγο οι εφιάλτες είναι πιθανότερο να συμβούν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα εμφράγματα επίσης είναι πιο πιθανά νωρίς το πρωί, όταν ο οργανισμός αρχίζει να παράγει ορμόνες του στρες και η αρτηριακή πίεση να αυξάνεται, κατά τη δρα Μαίρη Αν ΜακΛόφλιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai (ISMMS) της Νέας Υόρκης.

«Αν κάποιος διατρέχει κίνδυνο να πάθει έμφραγμα – επειδή λ.χ. έχει υπέρταση, διαβήτη, υπνική άπνοια, καπνίζει ή υπάρχουν άλλοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου –, αυτό είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί νωρίς το πρωί» λέει. «Είναι όμως σπάνιο φαινόμενο ένας κατά τα άλλα υγιής άνθρωπος να βλέπει έναν εφιάλτη και να παθαίνει εξαιτίας του έμφραγμα».

Οι εφιάλτες σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, την έλλειψη ύπνου και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μερικά αντικαταθλιπτικά και αντιυπερτασικά, συνεχίζει. Το άγχος και η κατάθλιψη επίσης έχουν σχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισής τους.

Στον αντίποδα, οι ασθενείς με καρδιοπάθεια συχνά πάσχουν από υπνική άπνοια, μια μορφή διαταραχής της αναπνοής που οδηγεί σε διακοπτόμενο ύπνο και πιθανώς σε περισσότερους εφιάλτες, λέει η δρ Νιόμι Σα, ειδική σε θέματα Πνευμονολογίας και Ιατρικής Υπνου στο ISMMS.

Η δυνητική συσχέτιση υπνικής άπνοιας – εφιαλτών είχε φανεί και σε μελέτη του 2013 που είχε δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση «Sleep Medicine». Σε αυτήν είχαν συμμετάσχει 223 εθελοντές με υπνική άπνοια, οι 99 εκ των οποίων ξυπνούσαν από συχνούς εφιάλτες και οι λοιποί όχι. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εφιάλτες εξαφανίστηκαν στο 91% των ασθενών όταν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης αέρα (CPAP) – μια ειδική συσκευή που συνιστάται για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας.

Συμπέρασμα: οι εφιάλτες ενδέχεται να είναι απειλητικοί για την καρδιά, αλλά αυτό φαίνεται να είναι πολύ σπάνιο. Και ασφαλώς υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί ο όποιος κίνδυνος – αρκεί να αντιμετωπίσει κανείς τις υποκείμενες καταστάσεις, όπως η υπνική άπνοια, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου και οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα.

ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου