ΥΓΕΙΑ

EFSA: Κίνδυνος δηλητηρίασης με κυάνιο από τα κουκούτσια του βερίκοκου

efsa-κίνδυνος-δηλητηρίασης-με-κυάνιο-από-2341
Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα περιέχουν μία ουσία η οποία μετατρέπεται σε κυάνιο και μπορεί να απειλήσει τη ζωή, προειδοποιεί o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA).

Σε γνωμοδότηση που εξέδωσε αναφέρει ότι μελέτες έχουν δείξει πως η θανατηφόρος δόση κυανίου είναι 0,5 έως 3,5 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) ανά κιλό σωματικού βάρους.

Το όριο ασφαλείας έχει τεθεί στην έκθεση για μία και μόνο φορά σε 20 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους (η ποσότητα αυτή είναι 25 φορές μικρότερη από τη θανατηφόρο).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ένας ενήλικας καταναλώσει μόλις τρία μικρά κουκούτσια ή μισό μεγάλο θα υπερβεί τα όρια ασφαλείας της κατανάλωσης αμυγδαλίνης όπως λέγεται η ουσία.

Στα νήπια η υπέρβαση γίνεται εάν φάνε έστω και μισό μικρό κουκούτσι.

Η δηλητηρίαση από κυάνιο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πυρετό, πονοκέφαλο, αϋπνία, δίψα, λήθαργο, νευρικότητα, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις και μείωση της αρτηριακής πίεσης, και σε ακραίες περιπτώσεις να κοστίσει τη ζωή.

Όπως εξηγεί ο EFSA στη γνωμοδότησή του, η αμυγδαλίνη μετατρέπεται σε κυάνιο κατά τη μάσηση ή την κονιορτοποίηση του κουκουτσιού, επομένως πρέπει να αποφεύγεται και η κατανάλωση σκόνης από κουκούτσια βερίκοκου.

Η EFSA τονίζει πως το πρόβλημα περιορίζεται στην κατανάλωση κουκουτσιών και δεν αφορά το φρούτο, γιατί η αμυγδαλίνη δεν έρχεται σε επαφή με τον καρπό του βερίκοκου αφού περιέχεται μόνο στον πυρήνα του κουκουτσιού.

Ο πυρήνας είναι το κέντρο του κουκουτσιού το οποίο περιβάλλεται από το εξωτερικό, σκληρό περίβλημά του, το οποίο πρέπει να σπάσει ή να αφαιρεθεί για να απελευθερωθεί ο πυρήνας.

Ο EFSA συμπληρώνει ότι τα κουκούτσια από βερίκοκα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγονται κυρίως από χώρες εκτός ΕΕ και διατίθενται μέσω του Ίντερνετ όπου προωθούνται ως αντικαρκινικά και ως θαυμάσια φάρμακα για την υγεία.

Μερικές ιστοσελίδες μάλιστα ενθαρρύνουν καταναλώσεις της τάξης των 10 κουκουτσιών την ημέρα για τον γενικό πληθυσμό και των 60 κουκουτσιών ημερησίως για τους πάσχοντες από καρκίνο, αντιστοίχως.

Σύμφωνα με την EFSA όμως αυτό όχι μόνο δεν κάνει καλό στην υγεία, αλλά μπορεί κάλλιστα να επιφέρει θανατηφόρο δηλητηρίαση.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου